Belföld

Gyerek- és nőellenes a babamentő inkubátor?

inkubátor (inkubátor, )
inkubátor (inkubátor, )

Egy uniós jelentés szerint nem igazolt, hogy segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat.

Az Európai Unió Daphne programjának jelentése szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, gyerekdobozok, amelyeket a többi között Magyarországon is alkalmaznak – írja a Népszabadság. A lap által ismertetett jelentés tíz országban, köztük Magyarországon vizsgálta, kik, miért és milyen körülmények között hagyják el újszülötteiket.

Herczog Mária, a jelentés egyik készítője a lapnak elmondta: nem bizonyított, hogy a dobozok segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat. A lap által idézett becslések szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg, de csak az esetek húsz százaléka derül ki. Eközben eddig 40 gyermeket hagytak kórházak elé kitett inkubátorokban.

A felmérésben vizsgált nyugati országokban az állami gondozásban élő gyermekek 4 százaléka, míg Közép- és Kelet-Európában 32 százaléka került oda azért, mert szüleik elhagyták őket, főként a kórházakban. A jelentés szerint a fő ok: a szegénység. Ezt követi az anya fiatal kora vagy az, ha egyedülálló, a csecsemő fogyatékossága, a szülés utáni depresszió.

Mint korábban a Hír24 megírta, mára minden megyében legalább egy helyen rendelkezésére áll a krízisterhes anyák számára babamentő inkubátor. (A címlistát itt találja!)  Az Egészségügyi Világszervezet szerint az európai régióban naponta átlagosan négy 14 éven aluli gyermeket illetve csecsemőt ölnek meg, ami évente több mint 1300 esetet jelent.

A szakemberek abban mind egyetértenek, hogy a probléma a hiányos, illetve a nem elégséges tájékoztatás. Az anyák még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy kilétük valóban titokban marad, félnek a büntetéstől és a szégyentől. Sokan ezért, kétségbeesésükben választják a rosszabbik utat.

Az inkubátorok ellenzői szerint a legnagyobb hátrány, hogy a gyermek soha nem tudja meg, pontosan mikor és hol született. Nincs lehetősége biológiai szülei megkeresésére, éppen ezért sokan az anonim kórházi szülést támogatnák, amellyel a gyermek az első pillanattól kezdve jó helyen lenne, miközben az anyát sem fenyegetné veszély.

„A kukánál mindenképpen jobb”

Dr. Kemény János, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Kórházának gyermekgyógyásza szerint azonban még mindig az inkubátor a legbiztonságosabb megoldás, hiszen a gyermek az elhelyezés után perceken belül megfelelő ellátásban részesül, nincs veszélyhelyzet. A legfontosabb pedig az, hogy azok a babák is esélyt kapnak az életre, akiket a szülei nem terveztek.

„Igyekszünk minél nagyobb nyilvánosságot szerezni a babamentő programnak, hogy minél szélesebb körben megismertessük az embereket az inkubátor lehetőségével, információt kapjanak róla, és később terjesszék azt. Ez egy utolsó előtti lehetőség azon édesanyák számára, akik félnek a krízisközpontokhoz fordulni segítségért – noha ott ellenőrzött körülmények között, legálisan történhet az örökbefogadás. Amíg azonban nincs más mód, – például anonim kórházi szülés – addig az inkubátorok kihelyezése indokolt és fontos, hiszen a kukánál mindenképpen jobb megoldást jelentenek” – mondta lapunknak a szakorvos.

Hozzátette: a babamentő inkubátorok fenntartása alig pár száz forint, körülbelül annyi áramot fogyasztanak, mint egy 100 wattos villanykörte. 1,6-1,7 millió forintba kerülnek, ezt általában az adott önkormányzat finanszírozza, a befektetés azonban rövid időn belül megtérül, hiszen – mint mondja – „emberi életet mentenek, az pedig mindennél többet ér”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik