Belföld

Az LMP elbukott az számvevőszéknél

lmp (lmp, )
lmp (lmp, )

A Lehet Más a Politika (LMP) megsértette a számviteli törvényt, egyes nyilvántartásokat nem adott át, másokat hiányosan küldött meg, ezért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, a pártnak pedig felelősségre vonást javasolt – az ellenőrzést el sem lehetett végezni.

Az (ÁSZ) az LMP 2011-2012. évi gazdálkodását vizsgálta, amikor a párt egyaránt 249,2 millió forint költségvetési támogatásban részesült. A párt beszámolóját mindkét ellenőrzött évben a törvényben előírt határidőn túl tette közzé, a 2012. évi beszámolóját csak a helyszíni ellenőrzés ideje alatt jelentette meg honlapján – derül ki az ÁSZ közleményéből.

A párt megsértette a számviteli törvény előírásait, mivel az ellenőrzés részére nem adta át az ellenőrzött két év könyvvezetésének elektronikus nyilvántartását, a 2011. évre vonatkozó főkönyvi kivonatot, a mérleget alátámasztó leltárakat és az analitikus nyilvántartásokat. Hiányosan adta át a 2012. évre vonatkozó papíralapú számviteli nyilvántartásokat és a 2012. évi gazdálkodás eredeti dokumentumait. A Párt gazdálkodását meghatározó szabályzatok nem voltak hatályosak, azok elfogadásáról a Párt országos választmánya nem hozott határozatot. A vezetői kontrolltevékenység, valamint az informatikai rendszer működtetése dokumentumok hiánya miatt nem volt ellenőrizhető.

A gazdálkodási szabályzatok, a számviteli nyilvántartások és a bizonylatok hiánya miatt az ellenőrzési programban meghatározott feladatokat nem lehetett teljesíteni, így az ellenőrzés végrehajtása meghiúsult. Ezért az ÁSZ a Fővárosi Főügyészség felé jelzéssel élt.

Az ÁSZ 2012-ben ellenőrizte a párt 2009-2010. évi gazdálkodásának törvényességét. A párt a hiányosságok megszüntetésére intézkedési tervet készített, azonban az abban foglaltakat nem hajtotta végre, a megállapított hiányosságok továbbra is fennálltak.

Az ÁSZ a törvényesség helyreállítása érdekében javasolta a pártnak, hogy vizsgálja ki a feltárt hiányosságokkal kapcsolatos felelősségre vonás lehetőségét, intézkedjen a felelősség érvényesítése érdekében. Biztosítsa a korábbi ÁSZ ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik