Belföld

Sándor György is kikosarazta Kerényit

Sándor György humoralista sem venne részt a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által megálmodott Magyar Krónika munkájában – írja a Heti Válasz.

A Heti Válasznak a Burda szabásmintáját térképként használó „humoralistaként” jellemzett Sándor György nyílt levelet küldött. Ebben azt írja, meghökkenve olvasta, hogy anélkül, hogy vele egyeztettek volna, az ő neve is felkerült arra a listára, amely a Magyar Krónika lelendő szerzőinek nevét tartalmazza.

„Tekintettel arra, hogy én 1990 óta közismerten az úgynevezett „két oldal” közötti híd szerepét vállaltam fel, ezúttal is csak olyan megnyilvánulási formában és fórumban tudnék részt venni, amelyben ennek a hídszerepnek a hitelessége nem sérülne. Magyarán, ha az értékes, jobboldalinak elkönyvelt alkotók mellett a baloldalhoz besorolt – szintén ténylegesen értékes alkotó emberek! – hasonló arányban vennének részt.” – írja a levélben.

Úgy érzi, a hídszerepe őszintesége csorbulna, ezért marad a műfaján belül, vagyis: egyszemélyes színházával hathatósabban tudja segíteni a várva várt társadalmi megbékélést.

Korábban a vs.hu kérdezte végig a Magyar Krónika tervezetében szerzőként megjelölt értelmiségieket, és derítette ki, hogy Kovács Ákos a csütörtöki értekezletre nem megy el, így várhatóan nem ír majd a lapba sem.

Mint írják, nem vállalta a részvételt Ablonczy Bálint, Balogh Ákos Gergely, Stumpf András újságíró, Ráday Mihály operatőr, Vizi E. Szilveszter egyetemi tanár. Azt is megemlítik, hogy Navracsics Tibor kormányfő-helyettes, Hankiss Elemér szociológus, Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője úgy szerepelt a listán, hogy előzetesen nem keresték meg őket.

Jankovics Marcell filmrendező, Kálomista Gábor producer viszont rábólintott az Orbán Viktorral való közös munkára. Ahogyan Csík János is örömmel fogadta a megkeresést. Arról, hogy pontosan hogyan fog részt venni a munkában, milyen szerződésben állapodnak meg, nem tudott részleteket mondani a vs.hu-nak a Csík zenekar hegedűművésze.

Pálffy István is pozitívan nyilatkozott: számára elismerést jelent, hogy felkerült a tervezett szerzők közé. Azt a KDNP parlamenti képviselője is elmondta, hogy sok tisztáznivaló kérdés van még. Így látja Papp Lajos szívsebész professzor is. Ő mondta, még nem tudja pontosan, miről van szó, de mivel meghívták, elmegy a gyűlésre és majd utána eldönti, alkalmas-e a feladatra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik