Belföld

Nevetséges adagokat jelent a reformmenza?

menza(430x286)(1).jpg (menza)
menza(430x286)(1).jpg (menza)

Egy fiatal olvasónk leírta a véleményét az új típusú iskolai étkeztetésről. Képet is küldött összement rántott húsról, felismerhetetlen zöldségről. A kormány szerint ez a menza még nem reform.

Korábban már írtunk róla, hogy január 1-jétől él az új szabályozás, eszerint a gyerekek sokkal egészségesebb ételeket kapnak, több zöldség és gyümölcs, kevesebb só és zsír. A Hír24 forgatott is az egyik iskolában, megnéztük, ott miképp jelentkezik a menzaforradalom.

Gyöngyszemek a tányéron

A riport után levelet kaptunk egy menzára járó tizenhat éves tinédzsertől. Korrekt módon beszámol, hogy ő hogyan érzékeli, a saját bőrén a reformokat, maximálisan át tudom érezni, amit ír, én is menzás voltam, több mint egy évtizedig. Bár akkor a reform legfeljebb annyit jelentett, amikor helyi szinten sikerült elérni, hogy a húslevesbe a csirke feje és lába ne kerüljön bele.

„Nem vagyok válogatós, mivel még a spenótot és a sóskát is nagyon szeretem, de amióta az új menü kerül az asztalra, sok esetben éhesen távozom az étkezőből. Ez nem az iskola, sőt nem is feltétlen az étkeztető vállalat hibája” – kezdi a levelet az iskolás fiú.

Majd azzal folytatja, hogy „az új reform közétkeztetés néhány gyöngyszeme” ízetlen, mennyiségük pedig jelentősen megcsappant, az ételek közül néhány felismerhetetlen. A menü pedig egyhangú, „variációk zöldbabra” – írja.

Egy adag rántott hús, rizzsel

„Én azt gondolom a gyerekek nem az iskolai menütől híznak el”, majd a segítségét is felajánlja a döntéshozóknak, ha kell, akkor ő nagyon szívesen rendszeresen megosztaná ebédjét a reform kitalálóival.

Összement a rántott hús, kifakult a sárgarépa

Képeket is küldött nekünk, amiben az egyik legutóbbi menü látható. A rántott húsról elmondható, hogy „egy iskolás diáknak, akinek az ebéd után még MINIMUM három órája van(!!!), ez nem elegendő.” A rántotthús-témánál maradva, azt azért bevallja, hogy korábban ritka vendég volt ez az étel a tányérokon náluk, helyette inkább érdekes főzelékeket és egyhangú leveseket szolgáltak fel.

A sárgarépa. A sárgabarackbefőtt erős tipp volt

A hús mellett a levesről is kaptunk képet, itt a sárgarépa állította megoldhatatlan feladat elé a diákokat. „Gyakorlatilag senki nem ismerte fel” – írja, majd hozzáteszi, hogy többen barackbefőttnek vagy pritaminpaprikának nézték. „De ez nem illik bele a zöldségleves hozzávalóinak sorába” – milyen igaza van.

„Amióta a reform konyha üzemel, rendszeresen ki kell egészítenem ebédemet egy-egy szendviccsel vagy legkésőbb megvárni, míg hazaérek, majd itthon lerohanni a hűtőt. Köztünk már elterjedt a közmondás: az iskolai ebéd addig talán kitar,t amíg haza nem érünk. (Addig muszáj kibírni) Ettől biztos nem hízunk el” – összegzi az újfajta étkeztetést.

Ez a menza nem reform

Hamar jött a kormány reakciója. Szerda este közleményt adott ki az egészségügyi államtitkárság, hogy az új szabályok még nem léptek életbe, mert az unió még nem bólintott rá. A finom és egészséges iskolai ebédre szeptemberig várni kell.

Te is menzás vagy?

Várjuk a Ti észrevételeiteket, fotóitokat is az iskolai közétkeztetésről, a menzáról. Írjátok meg nekünk az info@24.hu e-mail címre, hogy mi a véleményetek a reformokról.

Olvasói sztorik