Belföld

Csúszik reform-menza

menza(430x286)(1).jpg (menza)
menza(430x286)(1).jpg (menza)

Akinek a mostani iskolai ebéd nem ízlik, az nem az új szabályokat kritizálja. Így reagált a kormány a diákpanaszokra.

Még nem zárult le az uniós engedélyezési eljárás, így január elsejével nem lépett hatályba a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelettervezet – közölte az egészségügyi államtitkárság.

Az iskolai menzákon a napokban felszolgált ebéd egyelőre nem a jogszabálynak való megfelelés eredménye, a közétkeztetésben számos helyen még ugyanolyan étel kerül az asztalra, mint tavaly.
Azt írják: “Az ágazat célja éppen az, hogy a sajtóban a napokban megjelent negatív példák a jövőben ne fordulhassanak elő, ezen a “jogosan kritizált állapoton” fog változtatni a tervezet elfogadása és életbe lépése.”

Talán a Hír24-nél megjelent panaszokra gondoltak? Egy 16 éves diák összement rántott húsról, felismerhetetlen zöldségről számolt be szerkesztőségünknek. Részletes tapasztalatait itt olvashatja.

Csak a következő tanévtől lesz finom és egészséges

Az államtitkárság közleménye szerint a jogszabály-módosítást hosszas szakmai előkészítő munka előzte meg. A rendelettervezetet az Európai Bizottság számára bejelentették. A véleményezési időszak legkevesebb három hónap, amely a tagállamok esetleges észrevételeitől függően legfeljebb hat hónap lehet. A rendelet megjelenése ezt követően várható, a tervezett hatályba lépés szeptember elseje.

A közétkeztetésben 1,2 millió gyermek vesz részt a bölcsődétől a középiskoláig, ezen kívül ebbe a kategóriába tartozik a kórházi étkeztetés, a szociális intézményekben élők és az egész napos szociális ellátásban részesülők, valamint az állami, önkormányzati táborokban pihenők étkezése is.

Most csak ajánlás van

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa december elején adott interjújában elmondta:  a közétkeztetés átalakításánál elsősorban az egészségügyi érdekeket kell figyelembe venni, hiszen a betegségek kialakulása szorosan összefügg a táplálkozással. A szakember szerint mielőbb életbe kellene lépnie a közétkeztetési rendelettervezetnek, mert ajánlások már most is vannak, de ezt sokan nem veszik figyelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik