Belföld

Illegális kocsmák a NAV mellett

Az Átlátszó hívta fel a figyelmet két szegedi sörözőre, olyan eredményesen, hogy tegnap este le is csaptak az ellenőrök.

Több hónapja törölt adószám ellenére továbbra is folytatta tevékenységét két szegedi, EHÖK-érdekeltségű kocsma, ráadásul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szegedi irodája közvetlen közelében.

Fiktív adózók ellen

A NAV 2006-ban vezette be az adószám-felfüggesztés és -törlést. Előbbi korlátozza a számlakiadást és az áfavisszaigénylést, utóbbival pedig az adott cég adójogilag megszűntnek tekinthető, elviekben nem is működhet.

Az Átlátszó Oktatás információi szerint az FR 1968 Kft. adószámát 2013. szeptember 9-étől törölték, a cég ennek ellenére is működik. A Törpe és Pöcike nevű helyek decemberben kiállított blokkjain is az FR 1968 Kft. szerepel.

A NAV akkor töröl egy adószámot, ha korábban felfüggesztett egyet és a cég nem fellebbez, a cég képviselője nem valós személy vagy a cégtagok valótlanok, nem léteznek. A törlés után semmilyen számlát nem adhat ki a cég.

Vége a csalásnak?

Az Átlátszó cikke valószínűleg felkeltette a NAV érdeklődését, mert hétfő este mindkét kocsma zárva volt, bent pedig hivatalnokok szorgoskodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik