Belföld

Paprika program a Kotányival Bordányban

Bordányi őstermelőknek, gazdálkodóknak lehetőségük van bekapcsolódni a programba.

A falu polgármestere fontosnak tartja a mezőgazdaságból élők segítését, támogatását. A nagy múltú cég által felvázolt programot hosszú távú, jó lehetőségnek tartja, és nagyon szeretné, ha bordányiak is bekapcsolódnának – már most az elején – a Kotányi cég programjába.

A program szinte a nulláról indul, de számos bordányi családnak biztosíthat plusz bevételi forrást, vagy akár teljes megélhetést is. A kapcsolódáshoz szinte semmi másra nincs szükség, mint egy darabka termőföldre. Természetesen minél nagyobb területen gazdálkodik valaki, annál több bevételre tehet szert.

A Kotányi cég, együttműködve egy szegedi partnercéggel, előfinanszírozza a paprikatermesztést, biztosítva a vetőmagot, műtrágyát és vegyszereket, és garantálja a felvásárlást is, mindig a piaci árnál magasabb áron. A cél egy olyan minőségi magyar fűszerpaprika előállítása, amely mind a hazai, mind a nemzetközi piacon magabiztosan értékesíthető.

A tervek szerint, amennyiben megfelelő számú termelő kapcsolódik a kezdeményezéshez, a cég felvásárló telepet nyit Bordányban, majd várhatóan Mórahalmon építi fel azt a terményszárító üzemét, a mely a kistérség több településén megtermelt paprika előkészítésére lesz alkalmas. Hosszú távon, pályázati forrásból egy paprikamalom megépítését is kilátásba helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik