Belföld

Januárban dönthetnek a rezsicsökkentésről

fónagy jános (fónagy jános, )
fónagy jános (fónagy jános, )

A kormány rezsilefaragó döntése mellett több energiacég átvételéről is folynak a tárgyalások - mondta Fónagy János államtitkár a Kossuth Rádióban.

A rezsicsökkentés 2014-ben az eddigi és esetlegesen más területeken is folytatódik, ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök decemberi beszédében egyértelműen jelezte – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Rogán Antal vezette munkacsoport – amelynek ő és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a tagja – december második felében megkezdte munkáját, jelenleg elsősorban a rezsicsökkentés további lehetséges területeit – villamosenergia, gáz, távfűtés -, az újabb csökkentés bevezetésének időpontját és mértékét vizsgálják.

Fónagy János szerint mindhárom területről a menetrendnek megfelelően január 10. és 20. között kapják meg az elkészült szakmai véleményeket, így a bizottság még januárban javaslatot tesz a kormánynak a rezsicsökkentés újabb, harmadik lépcsőjének területére, terjedelmére, és mértékére.

Az érintett piaci szereplőkkel folyamatos a kapcsolatuk, a magyar energiaszektor szolgáltatóinak válasza megoszlik a kérdésről – mondta az államtitkár, hozzátéve: vannak olyan szolgáltatók, akik a saját munkájuk hatékonyságának javításával, vagy beszerzési piacaik átcsoportosításával alkalmazkodnak a rezsicsökkentéshez.

“Nem titok, hogy vannak olyanok, akik felajánlották a magyarországi üzletrészeiket, folytak, és folynak is ezzel kapcsolatban tárgyalások” – fogalmazott. Van olyan cég is, amely évek óta nemcsak a magyarországi, hanem a teljes európai piaci kivonulást fontolgatja, és a számára gazdaságilag kedvezőbbnek tűnő távol-keleti térségben fektet be – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik