Belföld

Marosi Katalin végleg visszavonult

marosi-katalin(1)(960x640).jpg (marosi katalin, )
marosi-katalin(1)(960x640).jpg (marosi katalin, )

Ünnepélyes keretek között köszöntötte a visszavonuló teniszezőt, Marosi Katalint Székesfehérvár polgármestere hétfőn a Hiemer-ház Báltermében.

„E szép és tartalmas pályafutás végén nagy megtiszteltetés számunkra, hogy itt köszönthetjük Marosi Katalint, aki városunkhoz sok szállal kötődik. A Gyergyószentmiklóson született sportoló útja Székesfehérvárig vezetett. A két város között szoros a kapcsolat, és bár Katalin sok helyen megfordult a világban, sok szép helyen járt, mégis úgy döntött, hogy itt telepszik le családjával.” – kezdte köszöntőjét Cser-Palkovics András.

A polgármester hozzátette: „Egy olyan sport nagy alakja döntött így, amely Magyarország viszonyrendszerében ma még nem számít sikersportágnak. Fel kell ismerünk, hogy akik ebben a gyönyörű sportágban eredményt érnek el, világszínvonalú produkcióra voltak képesek, hosszú-hosszú éveken keresztül ott voltak a világ élvonalában, ők országunk jó hírét növelték. Egy ilyen pályafutást méltóképpen kell lezárni, és köszönetet mondani érte.”

A több mint 20 éven át tartó pályafutása alatt közel 50 Grand Slam tornán részt vett sportoló polgármesteri elismerő emlékérmet vehetett át. A tavalyi év őszén, a New Yorkban zajló amerikai nyílt bajnokságot követően jelentette be visszavonulását Marosi Katalin. A 33 éves teniszező a női versenyeket szervező WTA adatai szerint karrierje során egyesben 393 győzelmet aratott és 297 vereséget szenvedett el, míg párosban 354/288 ez a mutató. A játékos egyesben 15, párosban pedig 31 kisebb, azaz ITF-tornán diadalmaskodott. Legjobbjaként 2000 májusában a 101. volt egyesben a világranglistán, párosban pedig 2013 májusában a 33. helyen állt. Marosi 2000-ben Mandula Petra oldalán negyeddöntős volt a sydneyi olimpián.

A jövőben szeretne fiatalokkal foglalkozni

A sportolóval folytatott beszélgetések során kiderült, hogy bár a versenyzéstől visszavonul, azért, a tenisztől nem szakad el.  „Az utánpótlás-nevelés egyik pillére, hogy a szakemberek átadják azt a tudást, amelyet az évek során, a világversenyeken megtapasztaltak, összegyűjtöttek. Remélem, a jövőben egyre több székesfehérvári, Fejér megyei gyermek tanulja meg az alapokat a sikeres elődöktől.” – fejezte be köszöntőjét Cser-Palkovics András, aki ezt követően a város nevében adta át Marosi Katalinnak a polgármesteri elismerő emlékérmet.

A családias ünnepség vetítéssel folytatódott

Marosi Katalin fényképek segítségével idézte fel sportolói életútjának legszebb pillanatait, mesélt élményeiről és sikereiről. Mint elmondta, a több mint 20 éven át tartó pályafutása alatt közel 50 Grand Slam tornán vett reszt, kedvence Wimbledon lett. Egyéniben a világranglista 101. helye volt a legjobbja, párosban pedig a 33. helyig jutott. Legkedvesebb eredményei közé sorolja a 14 év alatti Európa-bajnoki és világbajnoki páros győzelmet Vidáts Rékával az oldalán, aki egyébként azóta is a legjobb barátnője. Nagyon szeretett Dél-Amerikában versenyezni, ahol juniorban is és később felnőttben is több versenygyőzelme és döntője volt.

Anyai örömök elé néz

Marosi Katalin köszönetet mondott Székesfehérvárnak, családjának és a Magyar Tenisz Szövetségnek, hogy elindították ezen az úton, bíztatták, szakmailag támogatták. A sportolónő most visszavonul a versenyzéstől, ám ezzel egy időben új szerepre készül. Tavasszal új „pályára” lép, hiszen ekkorra várják férjével első gyermekük érkezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik