Belföld

A NAV belenéz a gyanús csomagokba

nav-ellenorzes(960x640)(1).jpg (nav, ellenőrzés, útlevél)
nav-ellenorzes(960x640)(1).jpg (nav, ellenőrzés, útlevél)

Kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a dohánytermékeket tartalmazó belföldi postacsomagokat az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében.

Az Adóhatóság mindezt a „Pórul jár, aki postán rendel dohányt” című, legutóbbi Facebook-posztjában írta meg.

A tájékoztató szerint az ellenőrzés során azon csomagokat, amelyek valószínűsíthetően olyan dohánygyártmányt tartalmaznak, amelyek után nem fizették meg az adót, a vámhivatal átvilágítja és a visszaélések megakadályozása érdekében visszatartja, miközben ellenőrzi a feladót, valamint a címzettet is.

Emlékeztettek arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében, aki “adózás alól elvont” jövedéki terméket birtokol, értékesít, felhasznál, vagy amelyet nem vámkezeltek, a termék mennyisége után bírságot fizet, a jövedéki terméket pedig lefoglalja a NAV.

A dohánytörvény alapján, aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság, vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerűen értékesít, 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

A hivatal közlése szerint a legtöbb adózatlan dohányterméket elsősorban az ország legnagyobb dohánytermelő vidékén, az Észak-alföldi régióban foglalták le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik