Belföld

Szobrot kaphat Vácon Migazzi

A város újjáalkotójának tartott püspök 300 éve született, bronzszobra a dóm előtti Konstantin térre kerülhet.

A tér rendezési terve 2009-ben elkészült, a Váci Egyházmegyei Hatóság azóta szeretné, ha szobor állítana emléket négy barokk korban élt kiemelkedő váci püspöknek: Eszterházy Károlynak, a két  Althann püspöknek, illetve Migazzi Kristófnak. A Váci Napló legutóbbi számában megjelent beszámoló szerint a terv első lépése most megvalósulhat, hiszen nemrég a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának pályázatán Migazzi Kristóf püspök szobrának tervével 3 és fél millió forintot nyert Vác.

300 éve született a püspök

Mivel 2014-ben lesz a püspök születésének 300 éves évfordulója, a köztéri alkotás leleplezése méltó megünneplése lehetne a jubileumnak. Az építő püspöknek is nevezett Migazzi váci munkálkodása idején épültek meg többek között a város barokk főterének házai, a bazilika és az ország egyetlen diadalíve, de az ő nevét őrzi a püspöki templom, a papnevelő intézet és az árvaház is. A pályázatban elnyert támogatással elkészülhetne a négy szoborból álló kompozíció első eleme – ez szerepel az városi önkormányzat terveiben.

Fotó: Révuti Norbert

A terv már kész, a hiányzó pénzről megegyeznek

A beruházás teljes bekerülési költsége több mint tízmillió forint, amiből 3,5 millió az elnyert támogatás és 6,6 millió forint önrész. Ennek megosztásáról a napokban kezdődik egyeztetés a Váci Egyházmegyével. Közben elkészülhet Horváth Tibor szobrászművész tervei alapján a szobor gipszmodellje, amit szakértő zsűri értékel, s a bírálat után folyósítják a megítélt támogatást a városnak. Ha minden a váci Főépítészi Iroda tervei szerint alakul, akkor még az idén felavathatják a dóm előtti tér első püspökszobrát – olvasható a Váci Napló eheti számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik