Belföld

Egymással balhéztak a kitálaló NAV-osért tüntetők

horváth andrás (horváth andrás, )
horváth andrás (horváth andrás, )

Sokféle ember gyűlt össze a Horváth András támogatására összehívott demonstráción a NAV épülete előtt, a Széchenyi utcában. Egy kisebb árpádsávos csoport váltott ki heves indulatokat.

A rendezők szerint körülbelül másfélezren vettek részt a Horváth András volt adóhivatali dolgozó melletti budapesti tiltakozó felvonuláson, amely a belvárosi, Széchenyi utcai adóhivatali épülettől indult, majd a Belügyminisztérium érintésével az Alkotmány utcában fejeződött be szombat délután.

A tüntetés elején heves vita indult ki abból, hogy egypár fős árpádsávos zászlókkal jelent meg. A Hír24 stábja felvett, ahogy többen megpróbálták őket rávenni arra, hogy távozzanak, vagy legalábbis az árpádsávos zászlót tegyék el, mert “van, akiben félelmet kelt”. A tüntetés szervezői megkérték a rendőröket, hogy avatkozzanak közbe, akik arébb kísérték a pár emberből álló csoportot. A demonstráció során rendbontást nem történt.

Szereptévesztés

Horváth András beszédében hangsúlyozta, hogy el kell gondolkodni egyes adóhivatali vezetők szakmai alkalmasságán. Álláspontja szerint szereptévesztésben van a kormányzat, az adóhivatal és a politika.

A Belügyminisztérium épületénél a felszólalók kifogásolták, hogy a “milliárdos adócsalók” helyett Horváth Andrásnál tartottak házkutatást a nyomozók. Álláspontjuk szerint nem lehet bízni sem a NAV-ban, sem a független ügyészségben.
A demonstráció több ellenzéki politikus is részt vett, például Varju László, a DK pártigazgatója, Schiffer András, az LMP társelnöke, Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke.

A demonstrálók közül sokan zöld mappával érkeztek, a tábláikon egyebek mellett “Tele a hócipőnk”, “Ne fizesd a hiteled!” és “Maffia állam, hajrá Fidesz” feliratok voltak olvashatók. A demonstrálók több alkalommal azt kiabálták, hogy “nem hagyjuk”, és folyamatosan alkotmányt, demokráciát és jogállamot követeltek.

Ezért vonultak utcára

A mások mellett a Hallgatói Hálózat, a Társaság a Szabadságjogokért és a Levegő Munkacsoport által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett azt követelték, hogy a pártok ne akadályozzák a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, az Állami Számvevőszék pedig folytasson eljárást.

A tüntetést emellett azért is szervezték, hogy kiálljanak Horváth András mellett, az adóbotrány kirobbantójánál nemrég házkutatást tartottak, és iratokat, a számítógépe merevlemezét és azt a bizonyos zöld dossziét vitték el a rendőrök, amelyről azt állította, bizonyító erejű dokumentumok vannak benne.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik