Belföld

Tovább kamuzhatnak vagyonukról a képviselők

Parlament-cimlap(960x640)(5).jpg (parlament, országgyűlés)
Parlament-cimlap(960x640)(5).jpg (parlament, országgyűlés)

Továbbra is kijátszhatják a politikusok a vagyonbevallásokat, és lényegében lebukás nélkül titkolhatják el gazdagodásukat – írja a Blikk.

A napilap az elmúlt másfél évben három politikus ellen is kezdeményezett eljárást vagyonnyilatkozata, illetve feltűnő vagyongyarapodása miatt, ám minden egyes alkalommal – érdemi vizsgálat nélkül – elkaszálták kezdeményezésüket. Valamint büntetést sem szabtak ki, egyetlen alkalommal sem.

És bár a fideszes Révész Máriusz pár éve még kritizálta a hiányosságokat, és bírálta a vagyonnyilatkozati rendszert – a többi közt, amiért nem lehet betekinteni a képviselők hozzátartozóinak vagyonbevallásaiba, – most nem emel szót ellene.

Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke szerint nem lehet a családtagok bevallásait nyilvánosságra hozni, mert az adatvédelmi problémát vetne fel. Hozzátette: nem tud vagyonnyilatkozatával trükköző képviselőről.

A korrupciókutató szervezet szerint a jelenlegi rendszer nem felel meg az átláthatóság, hitelesség elvének, ráadás nincsenek hatékony szankciók sem – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik