Belföld

Érettségi nélkül politizálnak magyar képviselők

Újabb gyűjtemény arról, kik ülnek a Parlamentben diploma, sőt gimnáziumi, szakközépiskolai végzettség nélkül.

Azt gondolnánk, hogy a Tisztelt Házban ülő képviselőink mindegyike minimum egy diplomával büszkélkedhet, ám el kell oszlatnunk ezt a tévhitet. Némely esetben elegendő egy OKJ vagy csak érettségi ahhoz, hogy valaki részt vegyen a parlamenti munkában.

Ön szerint legyen diplomája egy politikusnak?

Tavasszal is mutattunk már egy listát az érettségi nélküli képviselőkről, íme egy kis emlékeztető és azok, akiknek az érettségi a legmagasabb végzettségük. Természetesen senkit sem szeretnénk degradálni, hiszen tudjuk jól: a diploma nincs összefüggésben a tehetséggel.

Polgármester diploma nélkül

Kósa Lajos, a Fidesz Frakcióvezető-helyettese szép karriert futott be annak ellenére, hogy az egyetemet nem sikerült teljesen elvégeznie, erről életrajzában is olvashatunk. A 49 éves politikust 19998-ban választották Debrecen polgármesterévé.

Kósa Lajos

Érettségivel politizál a Jobbik tagja

Novák Előd, a 33 éves jobbikos képviselő már 18 éves korában nyakig belevetette magát  a politikába. Budapesten végezte el a középiskolát, ahol megszerezte az érettségit. Napjainkban az Országgyűlésben tevékenykedik, diplomája nincs, viszont remekül beszél angolul és egy középszintű nyelvvizsgával is büszkélkedhet.

Novák Előd

OKJ-s miniszterünk is akad

Németh Lászlóné több végzettséget is szerzett kereskedelmi és gazdasági szakterületen, a Külkereskedelmi, Oktatási és Továbbképző központban középfokon vizsgázott, majd banki tanfolyamokat is elvégzett. Karrierje vélhetően 2011-ben érte el csúcsát, amikor nem kisebb tisztségre, mint nemzeti fejlesztési miniszternek jelölték.

Németh Lászlóné

Szakmája: villanyszerelő és politikus

Íme a példa arra, hogy érettségi nélkül is sokra vihetjük, ezért ne mondjon le a képviselői posztról az sem, aki szakmát tanult. Zagyva György Gyula sosem húzott érettségi tételt, szakmája szerint villanyszerelő a 37 éves jobbikos képviselő. Botrányai miatt 2014-től azonban visszavonul a politikától.

Zagyva György Gyula

Balogh József szintén azon politikusaink közé tartozik, akik szakmai végzetséggel kerültek fel a palettárra. Az 51 éves fideszes, később független országgyűlési képviselő mezőgazdasági gépszerelő szakvizsgát tett ifjúkorában. A politika berkein belül is gazdálkodási és mezőgazdasági területeken tevékenykedett. Érettségit nem szerzett.

Balogh József

Nyakó Istvánt, az MSZP egykori szóvivőjét sem érdekelte az egyetemi élet. Az Izsó Miklós Gimnáziumban érettségizett, jelenleg az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságban tevékenykedik.


Nyakó István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik