Belföld

Mese Vácon a nagyvizit után

Hetente egyszer mesét olvasnak a könyvtárosok a beteg gyerekeknek a városi kórház gyermekosztályán.

A megállapodás még októberben született a Katona Lajos Városi Könyvtár és a Jávorszky Ödön Kórház között, azóta minden hét elején egyeztet egymással a gyerekkönyvtár valamelyik munkatársa és a gyermekosztály főnővére. Ha csak másfél év alatti babák fekszenek bent, akkor nem mennek, de általában vannak nagyobbak is, így a két könyvtáros több mesekönyvvel is felszerelkezve a szerda délelőtti nagyvizit után körbejárja a szobákat. Van, aki mondókákat, verseket kér, mások hosszabb meséket akarnak hallani – minden kívánságot teljesítenek.

Segíti a gyógyulást

„A betegség miatt egy-két család annyira bezárkózott, hogy nem akarnak élni a lehetőséggel, de nem ez a jellemző. A gyerekek és a velük lévő édesanyák is örömmel fogadják a szép történeteket, amelyek kis időre feledtetik velük a gondokat” – összegezte a tapasztalatokat Ignéczi Lilla, a városi könyvtár igazgatóhelyettese. Az ötletnek hamar híre ment Vácon, úgyhogy már van olyan könyvtárba járó, aki jelentkezne önkéntesnek, ha jövőre is folytatódik a program.

Fotó: est.hu

Kulturális ajándékcsomag

„Nemcsak mesélnek a munkatársaink a kórházban, hanem az újszülött osztályt is felkeresik és minden héten kulturális ajándékcsomagot visznek az előző napokban megszületett babák anyukájának” – mondta el a Dunakanyar24-nek az igazgatóhelyettes. Olvasójeggyel ajándékozzák meg őket, hogy könnyen felkereshessék a könyvtárat, ha a kicsiknek vagy a kicsikről akarnának megtudni valamit, netán az első hetek teendői után tanulásra adnák a fejüket. A csomagokban egy baba-olvasónapló is van, hogy fel tudják jegyezni, milyen könyveket ismert meg elsőként a jövevény.

Fotó: Northfoto

Lehet folytatni

A mostani szerződés csak év végéig tart a váci könyvtár és a kórház között, a folytatásról a jövő év elején döntenek. „Nagyon jók a tapasztalataink, a visszajelzések alapján sikerült elérni legfőbb célunkat, hogy biztonságot és pozitív élményt nyújtsunk a beteg kisgyerekeknek” – fejezte be a beszélgetést Ignéczi Lilla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik