Belföld

Nyolcszázmilliós vágány épül Győrben

Csapucha Adrienn

2013. 12. 18. 12:11

A projekt szorosan illeszkedik Győr tudatos gazdaságfejlesztési elképzeléseibe.

Az elmúlt évek beruházási koncepcióit követve újabb jelentős fejlesztés indult a győri ipari parkban, még júniusban. Az iparvágány hosszabbításának jelentőségéről szerdán Borkai Zsolt polgármester, és Görög Tibor a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója számolt be az INNONET szolgáltatóház épületében. Mint kiderült közel 2 kilométerrel lesz hosszabb a vágány, ezzel pedig tovább erősödnek Győr infrastrukturális adottságai.

A legtöbb cég vasúton szállítana

A gazdasági övezetben már letelepedett vállalkozások korábban többször jelezték, hogy nagy segítséget jelentene számukra, ha a jövőben vasúton tudnák megoldani gyáraik alapanyaggal történő ellátását, illetve a kész termékek elszállítását. Ebben segít majd a több mint 800 millió forintból megvalósuló fejlesztés, melynek 65 százalékát, mintegy 523 millió forintot az unió és az állam finanszírozott, a fennmaradó 281 millió forintos önrészt Győr városa biztosította, a park tulajdonosán, a Győr-Szol Zrt.-n keresztül.

Évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy olyan környezetet biztosítunk, mely vonzó a letelepedni szándékozó és a már betelepült társaságoknak egyaránt. A tudatos elképzeléseink az oktatási rendszer átalakításával indultak, melyben a hiányszakmák fellendítését céloztuk meg. De ide tartozik az is, hogy már 100 százalékban önkormányzati tulajdonban van az ipari park.

A jövőben is lépéseket teszünk annak érdekében, hogy vonzóak legyünk a vállalkozások számára, ezért csökkenteni szeretnénk az iparűzési adót is, 2-ről 1,8 százalékra” – árulta el Borkai Zsolt a szerdai sajtótájékoztatón. „A gazdaság mindennek a motorja, az, hogy jelenleg 104 cég van az ipari parkban mindenképpen bizakodásra ad okot” – tett hozzá a polgármester.

ipari park győr (ipari park győr)

Az iparvágány bővítése jó példája annak, hogy Győr immáron földön, vízen, levegőben és vasúton is ki tudja szolgálni a helyi vállalkozások igényeit.

Közel másfél évvel ezelőtt vettük át az iparvágány meghosszabbításának előkészítő, pályázati anyagát. Április elején aztán hivatalosan is benyújtottuk a pályázatunkat, de kihasználva az időjárási adottságokat június elején az első kapavágásra is sort kerítettünk. A kötelező régészeti feltárásokat követően felgyorsultak a munkálatok, és nagy örömünkre júliusban az első munkavonat már tesztelhette a lefektetett síneket” – ezt már Görög Tibor mondta a találkozón. Az ügyvezető hozzátette, hogy a munkálatok várhatóan 2014 júniusára teljesen elkészülnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.