Belföld

A Fidesz kitörölte a múlt egy darabját

Egy blogger szúrta ki, hogy a dizájnváltáson átesett fidesz.hu-ról eltűntek a 2007 nyara előtt keletkezett cikkek.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy miért. Lehetséges, hogy átmeneti problémáról van szó, de az is előfordulhat, hogy a kormánypártnál megelégelték, hogy mostani intézkedéseikkel kapcsolatban sokszor hivatkoznak vissza a korábbi kijelentéseikre, megkeresve a párt honlapján az idevágó híreket – írja egy blogger.

Az Index egyik újságírója levelet írt a Fidesz-honlap rendszergazdáinak, hogy mégis hová tűntek a 2007 előtti cikkek, de egyelőre nem kapott választ a kérdéseire.

Ez az üzenet fogad minket, ha 2007 nyarát megelőző cikket keresünk

Az internet nem felejt

A világháló azonban olyan nagy és mély, hogy a bugyraiban szinte bármit meg lehet találni, ha ügyesen keresi az ember. Ehhez idézzük a Kard bloggerét, szemléltetve, hogyan is tudjuk visszakeresni a korábbi írásokat, ha érdekelne valamelyik:

A Google keresőjében még megjelenő találatok esetén az eredeti cikk (egy ideig) még megtalálható a Google Cache segítségével. A böngésző címsorába ezt írjuk:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:

majd a kettőspont után a keresett weboldal címét kell beírni, a “http://” prefix nélkül. Így a http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=74873 helyett a http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:www.fidesz.hu/index.php?Cikk=74873 címet írva (a jelen poszt írásakor még legalábbis) megkapható a 2007 áprilisában a Fidesz honlapjára felkerült cikk, és a Google azt is elárulja, hogy 2013. november elején az még elérhető volt.

Ragadós példa?

Korábban már a Hír24 is beszámolt arról, hogy Észak-Korea eltávolította állami híradásainak 99 százalékát. A törlés eredményeként a KCNA archívuma jelenleg csak októberig kereshető és olvasható vissza, kivéve néhány cikket, amely a fiatal vezér, Kim Dzsong Un rendkívül fontos cselekedeteiről ad hírt. Például megmaradt egy 2012. augusztusi anyag, Kim Dzsong Un gratulációját küldi az ifjúságnak címmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik