Belföld

Mégsem fogadják el a kínai gyógyítókat

Akupunktúra (akupunktúra)
Akupunktúra (akupunktúra)

További jogalkotásba menekül a kormány a hagyományos kínai gyógyítóknak szakmai egyeztetés nélkül ígért oklevél elismerése ügyében – írja a Népszabadság.

A keddi végszavazásra váró egészségügyi salátatörvénybe már csak az eredeti javaslat „legyengített” változata került be, úgynevezett koherenciazavart rendező indítványként – derül ki a Népszabadságból. Eszerint egy későbbi kormányrendelet rendezné, hogy az ötéves kínai felsőfokú képzést igazoló keleti gyógyítók milyen tevékenységre kaphatnak engedélyt. A módosítás továbbra is lazán kezeli a diploma minőségét, hiszen a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy oklevél tényleges elismerését már nem is tartja az törvényszöveg új változata szükségesnek.

Három fideszes orvos képviselő, bevallásuk szerint, „felső nyomásra” nyújtották be azt a javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy hivatalosan is praktizáljanak a hagyományos kínai orvoslás művelői Magyarországon. Indítványuk szerint az engedély kiadásának egyetlen feltétele lett volna, hogy a kérelmezőnek „hitelt érdemlő módon” igazolnia kellene, hogy hazájában (vagy abban az országban, ahol legutóbb dolgozott) nem tiltották el az orvosi tevékenység végzésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik