Belföld

Orvosként praktizálhatnak majd a kínai gyógyítók

Akupunktúra (akupunktúra)
Akupunktúra (akupunktúra)

A parlament orvosi tevékenységként készül legalizálni hagyományos kínai gyógyítók munkáját – írja a Népszabadság.

Az Országgyűlés három orvos végzettségű fideszes parlamenti képviselő javaslatára úgy döntött, hogy külön eljárás nélkül elfogadják a kínai orvosi diplomákat. Csupán igazolást kérnének arról, hogy az illetőt odahaza nem tiltották el hivatása gyakorlásától. A módosítást a parlament már elfogadta, a törvény végszavazásra vár.

A törvényalkotásnak ebben a fázisában a szakmai kollégiumnak már nincs módja vétót emelni, pedig Hegyi Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője és a szakmai kollégiumi tagozat elnöke szerint átgondolatlan, a szakmával meg nem tárgyalt javaslat került a döntéshozók elé.

A kínai orvosi egyetemeken szerzett diploma ugyanis nem azonos értékű a nyugati országokban megszerezhető orvosi diplomával. Európa összes országában az orvosi egyetem elvégzése után, kiegészítő kurzus keretében oktatják a kínai orvoslást.

A szakember a Népszabadságnak elmondta Magyarországon 12 kínai gyógyító praktizál, akik korábban egyedi engedéllyel kaptak erre jogosítványt, azzal a megkötéssel, hogy csak úgy dolgozhatnak, ha van mellettük a munkájukat felügyelő magyar orvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik