Belföld

A napi robot veszélyei télen

Fáradságot, remegést, gyengeséget okozhat a hideg, mely mind potenciális balesetforrás lehet munka közben.

A munkáltatók téli kötelezettségeire figyelmeztet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH). A rendkívüli hideg fáradékonyságot, remegést okoz, illetve csökkentheti a kéz szorítóerejét, ami mind balesetet okozhat.

Ismert, hogy az alacsony hőmérsékleten dolgozók körében a hűléses megbetegedések, a légúti- és reumás ártalmak is gyakoriak. A hideg hatására a már megnyugodott légzőszervi- és szív-érrendszeri megbetegedések is fellángolhatnak, egyes kórképek súlyosbodhatnak – sorolja fel a további kockázatokat az NMH közleménye, hozzátéve, leginkább a szabadban dolgozó fizikai munkások vannak a téli időjárási viszonyok veszélyeinek kitéve.

Mint írják, a munkaidejük több mint felét 4 Celsius-foknál hidegebb helyen töltőknek óránként 5-10 perc – szélsőséges időben ennél több – pihenőidőt kell adni, meleg, ülőhellyel ellátott épületben, illetve forró teát kell biztosítani. Ahol erre igény van, ott védőruhát kell adni a dolgozóknak.

A szakhivatal tájékoztatója ugyanakkor a zárt térben dolgozókra is kitér.

Hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22, könnyű fizikai munka esetén 18-20, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 Celsius fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára –olvasható a közleményben. Ha ezt a munkaadó nem tudja kivitelezni, a fentiekben leírt módon kell eljárnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik