Belföld

A nap kommunikációs csavarja a Fidesztől érkezett

zsigo-robert(210x140)(2).jpg (zsigó róbert, )
zsigo-robert(210x140)(2).jpg (zsigó róbert, )

Az ellenzék nem támogatta a vizsgálóbizottság felállítását a NAV-ügyben. A Fidesz ezt felháborítónak tartja, pedig úgy tűnik: ők akarják húzni az időt.

A Fidesz felháborítónak tarja, hogy sem az MSZP, sem pedig a Jobbik nem támogatta a keddi országgyűlési szavazáson az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos gyakorlatát vizsgáló bizottság felállítását, pedig korábban követelték azt.

“Színjátékot játszottak”

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: az MSZP és a Jobbik az elmúlt hetekben színjátékot játszott az adóhatósággal kapcsolatos vizsgálóbizottság ügyében, hiszen amíg korábban követelték a testület felállítását, addig a keddi szavazáson nem támogatták azt.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett rá: korábban még az MSZP kezdeményezte azt, hogy vizsgálóbizottság ne alakulhasson olyan ügyben, amelyben éppen ügyészségi vagy rendőrségi nyomozás zajlik. Hangsúlyozta: a Fidesz végig azt képviselte, hogy az adóhatóság ügyében az ügyészség dolga az igazság kiderítése.

Az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság az Országgyűlés keddi döntése értelmében csak azután állhat fel, ha a vizsgálat tárgyában indult büntetőeljárás büntetőjogi felelősséget állapít meg.

Az Országgyűlés a javaslatot 237 kormánypárti és 2 független képviselő igen szavazatával hagyta jóvá, nem és tartózkodó szavazat nem volt. Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői, valamint a többi független nem szavazott.

Na, hogy is volt ez?

Hétfőn az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában a kormánypárti képviselők támogatásával fogadták el a határozati javaslat módosítóját, amelyben először szerepelt a fenti feltétel, vagyis a büntetőjogi felelősség előzetes megállapítása. A Fidesz az országgyűlési törvénnyel indokolta a változtatást.

Az eredeti előterjesztés benyújtója, Schiffer András a bizottsági vitában hangsúlyozta, hogy a vizsgálóbizottság tevékenysége nem vonatkozna folyamatban lévő büntetőügyre. Szerinte a módosítóval a Fidesz “kiheréli” a testületet.

Az MSZP-s Bárándy Gergely a bizottsági módosító indítványt szégyennek nevezte héfőn, mivel szerinte a büntetőeljárás hosszú évekig is eltarthat, így testület sem állhat fel hosszú évekig. Staudt Gábor (Jobbik) azt mondta, trükkös a módosító javaslat, mert az ad is valamit, de úgy, hogy mégsem ad semmit, sőt az idők végezetéig el lehet húzni a bizottság felállítását.

Gulyás Gergely (Fidesz) az országgyűlési törvény vonatkozó rendelkezésére utalva úgy értékelte az alkotmánybizottsági ülés után, hogy az ellenzékiek arra tesznek kísérletet, hogy a törvénybe az MSZP javaslatára bekerült rendelkezést megszegjék. Szerinte az ellenzéki képviselők azt a téves látszatot keltik, mintha a Horváth András által megfogalmazott vádak kivizsgálására a bizottság alkalmas lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik