Belföld

Újra láthatóak a királyi vár freskói

Az esztergomi vármúzeumban átadták vasárnap az egykori királyi vár felújított kápolnáját: az épületet és felújított freskóit 13 év után láthatja újra a nagyközönség.

“Az Esztergomot királyi központtá tevő Szent István nyugati kereszténységhez tartozást választó és azt végigvivő uralkodói akarata meghatározta későbbi értékválasztásainkat is, hidat képezhettünk, közvetítői feladatok láthattunk el” – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a kápolna avatóján. Hölvényi György hangsúlyozta, hogy Magyarország nem egyszerűen átvette a nyugat-európai politikát és közigazgatást, nem csapódó országként létezett, hanem saját értékeit vállalva, konfliktushelyzeteket sem megkerülne tudott jelen lenni a kor Európájában.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, lendületet adott a munkáknak, hogy a helyreállítást a kormány 50 millió forinttal támogatta. A teljes rekonstrukció várhatóan 2015 januárjában fejeződik be.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az esztergomi középkori királyi palotát és kápolnát első alkalommal az 1930-as évek végén restaurálták. Az 1960-as években elvégzett újabb felújításokból a kápolna kimaradt. Az épület festészeti díszítése csak a mostani restaurálás után lett látható Wierdl Zsuzsanna munkájának köszönhetően. A restaurátor a falképek pusztulástól való megmentésen túl a számos átfestés alatt megtalálta a kápolna eredeti kifestését, annak számos részletét.

A felújított kápolna átadása alkalmából Esztergomban indította el a Magyar Nemzeti Múzeum országos vándorkiállítását Múzeum körút – évszázados élmények a virtuális gömbsátorban címmel. A főtéren felállított sátorban bemutatják a múzeum történetét és intézményeinek gyűjteményét. A december 17-ig ingyenesen látogatható tárlat a várkápolnát és freskóit népszerűsíti. Felidézi az épület keletkezésének történetét, majd a látogatók videoinstallációval utazást tehetnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó 10 vidéki múzeumban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.