Szórakozás

Az esztergomi freskókat tanulmányozták a Sixtus-kápolna világításáért

24.hu
24.hu

2013. 11. 26. 18:22

A Vatikán leghíresebb falfestményeinek új világításán dolgoznak a Pannon Egyetem szakemberei, akik ehhez a Botticellinek tulajdonított freskókat is tanulmányozták.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának kutatócsoportja részt vesz a Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító innovatív nemzetközi projektben – tájékoztatta az egyetem az MTI-t.

Nemzetközi  megvilágítás

A kápolna megvilágítását megújító, az Európai Unió által támogatott nemzetközi projektben öt ország hat intézményének szakemberei vesznek részt. A kutatások és a megújító munkálatok célja a freskók állagának megőrzése oly módon, hogy az optikai sugárzás ne károsítsa a felbecsülhetetlen festmények színét, azaz a napi sok ezer látogató a freskókat eredeti színpompájában élvezhesse. Cél továbbá, hogy a világítás legyen energiatakarékos, ne csupán az anyagi megtakarítás és szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, hanem azért is, hogy az így bevitt teljesítmény ne növelje a képek hőterhelését – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eddigi nagyteljesítményű és fogyasztású izzólámpás és nagynyomású kisülő lámpás világítás helyett világító diódák (LED-ek) segítségével oldják meg a helyiség világítását.

A fényforrás kiválasztása és Botticelli

A Pannon Egyetem kutatóinak feladata a fenti követelményeket kielégítő fényforrások kiválasztása, az optimális világítás kikísérletezése és annak ellenőrzése. Ennek érdekében elméleti számításokat, valamint részletes fény- és színtani helyszíni vizsgálatokat végeztek az esztergomi palotában, majd 2013 februárjában a Vatikánban is, amely alapján javaslatot tettek a beépítendő fényforrásokra.

A hazai kutatásokat a Botticellinek tulajdonított freskók megvilágításával és helyszíni vizsgálatával folytatták a szakemberek, ezáltal megismerhették a reneszánsz korban használatos pigmenteket is. Mindezek alapján kiválasztották azokat a világítódióda típusokat, amelyek bekerültek a rekonstrukció során felszerelendő új lámpatestekbe.

Ahogy Michelangelo korában láthatták

A világítódiódák segítségével a lámpa fényének színképét a Pannon Egyetem kutatói egyedülálló, új módszer segítségével olyanra hangolták, hogy a látogatók színészlelete legjobban megfeleljen annak, ahogyan Michelangelo korában láthatták a freskókat az emberek.

Várhatóan 2014 februárjában szerelik be a kutatók által javasolt fényforrásokat, majd a finomhangolások után a kápolnát – Michelangelo halálának 450. évfordulója alkalmából – már a megújult színpompájában láthatja majd a közönség – közölte a veszprémi egyetem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.