Belföld

Közmunkásokkal tisztíttatnák a kéményeket

kéményseprő (kéményseprő)
kéményseprő (kéményseprő)

Tönkremennek - saját állításuk szerint - a kéményseprő cégek a rezsicsökkentés miatt. A kormánybiztos szerint viszont már nyáron, előre beszedték a pénzt, amit most hiányolnak. A kémények ellenőrzése önkormányzati feladat, ha nem lesz, aki elvégezze, majd kijelölnek.

„Rezsicsökkentés előtt 1200 forint volt egy kéménydíj, most ezer forint. Tehát 200 forintot takarít meg egy évben, egy kéményen, egy állampolgár. Ez a kétszáz forint egyéves díj. Ha ezt elosztjuk a tizenkét hónappal, akkor tizenhat forinttal segítettük ki őt havonta, hogy ő előrébb legyen a pénzmegtakarítással. Viszont ez a tizenhat forint azt jelenti, hogy egy céget tönkre tud tenni” – magyarázta a Hír24-nek az egyik seprést végző cég területi igazgatója.

A cége a kéménydíjból él, aminek 65 százaléka a bér, 15 százalék a benzinköltség, ezért kénytelenek voltak a béreket csökkenteni, így viszont a jó szakemberek elmennek.

A rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos nem érti, miért panaszkodnak a cégek. Szerinte, amikor megtudták, hogy őket is érinti a rezsicsökkentés, gyorsan, előre beszedték a pénzüket.

Azt mondja, arra az esetre is felkészültek, ha egy cég nem akarja ennyiért a munkát. Ki fognak jelölni egy új szolgáltatót, ha pedig nem lesz ilyen, akkor a Katasztrófavédelem bevonásával keresik a módját annak, hogyan jelölhetnek ki hivatalból kötelezhető közreműködőket, például közmunkásokat.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik