Belföld

Nincs gond a 2-es metróval, azaz mégis van

alstom (alstom)
alstom (alstom)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a Siemens által gyártott új biztosítóberendezés a 2-es metró vonalán teljesíti az elvárt funkciókat.

A központ ezt arra reagálva közölte az MTI-vel csütörtökön, hogy az új biztosítóberendezés vasárnapi üzembe helyezése óta sajtóhírek szerint többször is fennakadások voltak a metró forgalmában.

Előfordulnak hibák

Tájékoztatásuk szerint folyamatosan egyeztetnek a szállítóval, december elején az utasforgalmi próbaüzem kezdődött el, ennek időtartama várhatóan meghaladja az egy évet. Ebben az időszakban végzik a rendszer finomhangolását, pontosítását. Hozzátették: a beüzemelés óta időlegesen előfordultak hosszabb követési időközök.

A BKK tagadta azt az értesülést, hogy egy automatikus üzemben közlekedő vonat nem állt meg a kijelölt helyen. Közölték továbbá, hogy naponta több esetben a járművek rossz helymeghatározás miatt nem képesek az automata üzemmódra, a szerelvényt csak ellenőrzött kézi vezérléssel lehet a következő állomásra vezetni. Ha a helymeghatározás nem sikerül, akkor a szerelvénynek ki kell állnia a forgalomból. Ezt a problémát a Siemens szoftvermódosítással javítja meg.

Lassabban közlekednek

Biztonsági előírások miatt a vonatok némileg lassabban közlekednek az alagútban. A hatóságok 70 kilométeres sebességet engedélyeztek, de a biztosítóberendezés vészfékezi a vonatot, ha eléri ezt a sebességet, ezért a szerelvényeket 65 kilométeres sebességgel közlekedteti a berendezés.

Az ajtók nyitásával kapcsolatos hibákra a BKK úgy reagált: automatikus üzemmódban az ajtók csak akkor nyithatók, ha a jármű a megfelelő pozícióban áll. Ha a szerelvény nem a megfelelő ponton van, akkor biztonsági okokból ajtók automatikus üzemmódban nem nyithatóak. Ebben az esetben üzemmódot kell váltani és az ajtók nyithatóak lesznek, de ez a hírekkel ellentétben nem időigényes feladat – fogalmazott a BKK.

Hangsúlyozták: a BKV az alvállalkozókkal mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb tökéletesítse a rendszert, ezek a tesztek külföldön is hónapokig tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik