Belföld

Késik 16 ezer tanár fizetése

tanar(960x640)(3).jpg (tanár, )
tanar(960x640)(3).jpg (tanár, )

Karácsony előtt néhány nappal veheti fel novemberi fizetését több mint 16 ezer pedagógus, a magán- és az alapítványi iskolák ugyanis még nem kapták meg állami támogatásukat – írja az eduline.

Legkésőbb pénteken megkapják állami támogatásukat a magán- és alapítványi iskolák – közölte az eduline kérdésére a köznevelési államtitkárság. Ez azt jelenti, hogy 16 ezer tanár leghamarabb december harmadik hetében veheti fel novemberi fizetését – derül ki az eduline cikkéből.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének alelnöke, Bak Zsófia szerdán azt mondta, az iskolák legalább kilencven százaléka nem tud más forráshoz, tartalékhoz nyúlni, az állami támogatástól függenek, ezért – hiába van december közepe – nem tudják átutalni dolgozóiknak a novemberi munka után járó bért.

A köznevelési államtitkárságon az eduline-nal közölték: a késés oka, hogy a “megnövekedett többletigény túllépte a rendelkezésre álló forrásokat”.

Összesen 16 ezer pedagógus és 2-3 ezer segítő munkatárs dolgozik magán- és alapítványi oktatási intézményekben, amelyekből körülbelül ezer van az országban. Az iskolák eddigi támogatási rendszerét éppen ebben a tanévben módosították: az eddigi normatív támogatásokat a tanárok bérére kiterjedő állami támogatás váltotta fel, ez azonban kevés a fenntartáshoz, az alapítványi iskolák jelentős részében, eltérő mértékben ugyan, de a szülőknek kell megfizetniük a többletszolgáltatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik