Belföld

Hatvanéves a zeneiskola

Hangversennyel ünnepel a Péczely Attila tanári kara.

A hódmezővásárhelyi zeneiskola alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt ad az iskola tanári kara a BFMK színháztermében. A koncert pénteken, este hat órakor kezdődik. A belépés díjtalan.

Legendás tanárok a katedrán ismert művészek a padokban

1953. december 1-je fontos dátum volt a város zenei életének fejlődésében. Ekkor kezdte meg hivatalosan működését az Állami Zeneiskola a volt Népmûvészeti és Háziipari Szövetkezet helyiségében, Török Imre vezetésével. A tanítás 180 tanulóval, 5 kinevezett és 3 óraadó tanárral indult el – olvasható az iskola honlapján.

Az első tanári kar (Forrás:Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola)

Nem sokkal később az intézmény átköltözött a mai Liszt Ferenc iskola Völgy utcai épületébe. A tanárok és a diákok száma egyre nőt, a hangszerállomány bővült, szaporodtak a koncertek, a nyilvános fellépések, majd a több napos zenei ünnepségsorozatok, az iskola pedig szép lassan a régió egyik vezető zenepedagógia intézményévé vált.

Évtizedek óta kiemelkedőek a fúvószenekarai. (Forrás:Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola)

A tantestület az iskola fennállásának negyven éves évfordulóján döntött úgy, hogy felveszi a ismert népzenekutató Péczely Attila nevét. Két évvel később összevonták a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolával. Kilenc éve alapfokú művészetoktatási intézmény lett. Új képzések indultak iskola falai között, úgymint a színjátszás, a képző- és iparművészet, a média, illetve a társastánc tagozat.

Az iskola egykori tanára volt többek közt Felletár Béla Kerekes Pál és Steiner Béla, ugyanakkor rengeteg tehetséges művész tanult itt. Idejárt Csánky Emília, Dratsay Ákos, Gyimesi László, Huszár Lajos, Kónya Krisztina, Korody-Paku István, Olasz Margit, Zoltán Péter és Zsigmond Zoltán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik