Belföld

Csalók pályáznak a karácsonyi pénzünkre

Nem árt az óvatosság: már a munkahelyi hirdetésekkel és a gyanúsan olcsó áruval is átverhetnek bennünket.

A különféle internetes hirdetési portálokon jelen vannak a könnyű pénzszerzés reményében a csalók, az emberi hiszékenység vámszedői. Az ünnepre várás jegyében a rendőrség óvatosságra int.

Múlt év karácsonyán ütötte fel fejét azaz interneten terjedő vírus, amely a különböző oldalakat látogató állampolgárokat találja meg, majd aktiválja magát. A számítógépet blokkolja, majd a gép ismételt működéséhez befizetésre ösztönöz. Mindezt teszi a rendőrség nevében.

Vírusirtóval kivédhető az átverés

A hatóság ilyen módon nem szab ki és szed be büntetést. A bajba jutott sértettek, akik problémájukkal a rendőrséghez fordultak, nem ültek fel az „átverésnek”, nem fizették be a probléma elhárításához elengedhetetlen huszonötezer forintot. Legfontosabb feladat ilyen esetben, hogy megfelelő vírusirtó legyen a gépen, melyet a bejelentők többsége elhanyagolt, így vált potenciális célpontjává a klasszikus internetes csalásnak.

Említést kell tenni a kurrens számítástechnikai eszközökről, közismert számítógépes játékokról, márkás mobiltelefonokról, melyek gyanúsan kedvező áron kerülnek fel a világhálóra. Ha saját bankkártyával történik a vásárlás, akkor a tulajdonos kiszolgáltatottá válik az eladónak. Adatai birtokában lehetőségük van az erre specializálódott csalóknak „lehúzni” a gyanútlan vásárlót.

Külföldi munkát hirdetnek a csalók

Ennek elkerülésére kiválóan alkalmasak a virtuális kártyák, vagy a pénzintézeteknél igényelhető, feltölthető bankkártyák, melyeken mindig csak annyi fedezet van, amely az áru értékének kiegyenlítéséhez szükséges. Kedvezőbb azért is, mert így a vásárló nem a saját bankkártya adatait adja meg, ezáltal nem válik védtelenné, kiszolgáltatottá.

Fontos körültekintőnek lenni a meghirdetett külföldi munkalehetőségek vonatkozásában is. Azért, hogy a már kiszolgáltatott emberek ne váljanak még kiszolgáltatottabbá. Különösen gyanúsak a nyelvtudást nélkülöző külföldre szóló állásajánlatok, ahol a szerződés megkötése előtt pár tízezer forint, vagy pár száz euró regisztráció, szállásdíj befizetését követően már jöhet is a kedvező, jól fizető külföldi munka.

A gyanakvás a legfőbb fegyver

A szervező általában hihető „mesével” győzi meg az érdeklődőt, hogy ő az ideális jelölt és mindig életszerű feladatot akar eladni. Tudni kell, hogy minden esetben a megbízó cég fizet a munkaerő felajánlásáért, a leendő munkavállaló a szerződés megkötése előtt nem kell hogy regisztrációs díjat fizessen.

Az internetes vásárlásokkal járó kellemetlenségek elkerülése végett a rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy mindig kellő körültekintéssel járjanak el. Őrizzék meg józan gyanújukat, hogy ne váljanak csalások áldozatává.

A legtöbb áldozat pornórajongó volt

A rendőrség még nyár végén közölte, újabb számítógépekre küldtek vírust azok a csalók, akik a hatóság nevében igyekeznek tízezreket kicsikarni az emberekből. A Hír24 utánajárt, mostanáig hányan dőltek be a trükknek és körülbelül mennyi pénz ütötte a bűnözők markát. Kiderült: több százan fordultak a hatósághoz. Az egyenruhások szerint azonban ennél jóval több gépet vett célba a „kór”, ám sokan inkább hallgatnak a dologról. Ennek egy oka van: a vírust pornográf tartalmú oldalakról lehet a legkönnyebben összeszedni. Részletek itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik