Közélet

Többmilliós kárt okozott a “rendőrvírus”

facebook számítógép telefon  (facebook, mobiltelefon, )
facebook számítógép telefon  (facebook, mobiltelefon, )

Minden héten újabb és újabb áldozatok jelentkeznek.

A rendőrség nyár végén közölte, újabb számítógépekre küldtek vírust azok a csalók, akik a hatóság nevében igyekeznek tízezreket kicsikarni az emberekből. A Hír24 utánajárt, mostanáig hányan dőltek be a trükknek és körülbelül mennyi pénz ütötte a bűnözők markát.

Pornórajongók „előnyben”

A rettegett „rendőrvírus” tavaly októberben ütötte fel a fejét. Megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata közölte, azóta körülbelül nyolcszázan fordultak hozzájuk. Az egyenruhások szerint azonban ennél jóval több gépet vett célba a „kór”, ám sokan inkább hallgatnak a dologról. Ennek egy oka van: a vírust pornográf tartalmú oldalakról lehet a legkönnyebben összeszedni.

Emelkedett a csalók tarifája

A módszer nem változott az elmúlt 11 hónapban, ám úgy fest, a csalók már nem érik be sikeres akciónként 20 ezer forinttal. Az újabb vírusok már 25 ezret kérnek.

Egy biztos, az üzlet jól jövedelmez, az érintettek körülbelül 15-20 százaléka ugyanis fizet. Eszerint a csalók milliókat zsákmányoltak már, csaknem két és félmillió és négymillió között mozoghat a nyereségük.  És persze kérdéses, hogy azok közül, akik mélyen hallgatnak a “hívatlan vedégről”,  hányan döntöttek úgy, utalnak.

Vélhetően a csalók számlája tovább dagad a jövőben, ugyanis a sértettek száma hetente 10-15 fővel nő.

Így dolgozik a „magyartalan” kór

A vírus zárolja a számítógépet, majd tájékoztatja erről a tulajdonost.”Nem engedélyezett kibernetikus aktivitás” – ezt dörgöli az orrunk alá.  Az üzenetben az áll, hogy mindez a „Magyar Rendőrség”, esetenként a – rossz helyesírással írt, kitalált osztállyal ellátott, és egyébként jó ideje a Készenléti Rendőrségbe olvasztott – „Nemzeti Nyomozóiroda Kíberbűnözés Elleni Osztálya” hajtotta végre. Az üzenet a későbbiekben is gyanúsan rossz magyarsággal „tájékoztat”, hogy ebből bizony büntetőeljárás lesz, ha nem fizetünk.

A rendőrség sokszor elmondta már: soha, senkinek nem zárolja a számítógépét internetes rendszeren keresztül, és leszögezték azt is, semmilyen büntetőeljárást nem lehet elkerülni azzal, hogy pénzt utalunk, így kérik, ne fizessünk. Azt javasolják, használjunk korszerű tűzfalat, vírusirtót, rendszeresen telepítsük a szükséges frissítéseket. Ám ha mégis megtörtént a baj, mindenképpen tegyünk bejelentést!

A nyomozók szerint az „akciók” mögött külföldi bűnözői csoportok állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik