Belföld

Több száz éves térképekre bukkantunk

Az interneten egy egész földgömbön böngészhetjük a réges régi térképeket, némelyiket még kézzel rajzolták. A 15. századig visszamenően találtunk adatokat.

Magyarországról a török időkből, sőt még korábbról is maradtak fenn jó minőségű térképek. Érdemes átböngészni őket, sok érdekességet találunk a digitalizált pergamentek között.

A maps.bpl.org oldalon a világ minden tájáról fellelhetők a régi korokból megmaradt térképek, kezdetleges rajzok. Esetenként akár 14. századbeli dokumentumokat is találhatunk. A honlapon digitalizált formában, világtérképeken is kiválaszthatjuk, melyik kontinens, ország, valamint város rajzát szeretnénk megnézni.

Ezen a linken láthatjuk a Földgömböt, rákattintva közelíthetünk a tetszőleges területre, de használhatjuk a jobb felső sarokban lévő keresőt is. Ide a Hungary szót gépeljük be!

A „középkori Google Earthön” főként Magyarország rajzai után kutattunk, s nem eredménytelenül. A legkorábbi tartalom 1482-ből származik. Ez egy Közép-Európa-térkép, melyen már jelölik hazánkat, bár sok hasonlóságot ne keressünk rajt a mostani térképekkel.

A réges régi pergamenteket tanulmányozva érdekes képet kapunk arról, miként gondolták el az emberek a folyókat, tavakat anélkül, hogy felülnézetből látták volna őket.

Mikor Buda felszabadult a török uralom alól

Egyik kedvencünk az 1686-ból megmaradt rajz, melyen jól kivehetők a nagyobb városok és a folyók, tavak is. Felhívjuk az olvasók figyelmét a Balaton formájára!

Az internetes adattárban természetesen Európa más területei, sőt más kontinensek kezdetleges térképei is elérhetők. Az alábbi részlet 1688-ból származik, ezen a magyar főváros és környéke látható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik