Belföld

Bizottság fürkészi, kit hallgattak le nálunk az amerikaiak

lehallgat (lehallgatás, )
lehallgat (lehallgatás, )

Március közepéig készíti el jelentését az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szálait vizsgáló parlamenti bizottság, amelynek létrehozásáról kedden egyhangúlag döntött az Országgyűlés.

A testület feladata lesz feltárni, megállapítható-e, hogy Magyarországon is lehallgattak politikai, közéleti, gazdasági szereplőket, azaz hogy Magyarország az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által lehallgatott országok közé tartozott-e. Tisztáznia kell azt is, mi volt az információszerzés célja, illetve hogy az ország szuverenitásának befolyásolására milyen eszközöket használtak fel.

A bizottság 2014. március 18-áig jelentést készít a parlamentnek. A nyolctagú – négy kormánypártiból és négy ellenzékiből, köztük egy függetlenből álló – testület elnökét a Fidesz jelöli.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és egyéb anyagokat október végén tette közzé. Az egyik térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros, köztük Budapest is szerepel. Az MTI megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség azt nyilakozta az ügyről, hogy “az Egyesült Államok olyan típusú külföldi hírszerzést folytat, amilyet minden ország végez“.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik