Belföld

Lehallgatási botrány: ez az amerikai követség válasza

nagykövetség (nagykövetség)
nagykövetség (nagykövetség)

Az Egyesült Államok olyan típusú külföldi hírszerzést folytat, amilyet minden ország végez - közölte a budapesti amerikai nagykövetség szerdán.

Elizabeth W. Webster nagykövetségi szóvivő tudatta: az Egyesült Államok nagyra értékeli együttműködését Magyarországgal, és aktív párbeszédet folytat a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről. Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a diplomáciai képviseletet, hogy a WikiLeaks az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel.

Csak azt teszik, amit mindenki más?

A szóvivő kijelentette, a nagykövetség politikája az, hogy nem kommentálja nyilvánosan a feltételezett konkrét hírszerzési tevékenységről szóló híreket. “Egyértelművé tettük, hogy az Egyesült Államok olyan típusú külföldi hírszerzést folytat, amilyet minden ország végez” – közölte.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és egyéb anyagokat Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó információk alapján tette közzé Twitter-oldalán. Az egyik térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros, köztük Budapest is szerepel.

Magyarázatot várnak

A lehallgató-átjátszó állomásokról szóló hírekkel kapcsolatban Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre – közölte a Külügyminisztérium szerdán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik