Belföld

Minden harmadik ember ítélet nélkül van rácsok mögött

börtön (börtön)
börtön (börtön)

Egy nemrég elfogadott törvénymódosítás szerint a súlyos ügyekben nem lesz felső határa az előzetes letartóztatásnak.

17179-en ülnek ma Magyarországon börtönben, ebből  5001-en ítélet nélkül – írja a 444, miután kikérték az adatokat az Országos Bírói Hivataltól, az ügyészségtől és a büntetés-végrehajtástól.

Az is kiderült, hogy jelenleg 1685 büntetőügy tart négy évnél régebben úgy, hogy még elsőfokú ítéletet sem hoztak benne. Jelenleg 2704 büntetőügy tart négy évnél régebben úgy, hogy még nincs jogerős ítélet.

Vég nélkül ülni

Emlékezetes, hogy a közelmúltban a Fidesz képviselői úgy döntöttek, hogy a legsúlyosabb bűncselekményeknél, (amiknél az elkövető 15 évet vagy életfogytot kaphat) nem lesz felső határa az előzetes letartóztatásnak. Addig maradnak az emberek rács mögött, amíg nincs ítélet.

Itt egy videó az ároktői bűnözők második elfogásáról: (Miattuk módosították a törvényt)

Az Országos Bírósági Hivatalnál azt is megállapították egy idén tavasszal készült vizsgálatban, hogy a büntetőügyek 57 százalékát soron kívül kellene tárgyalni, azaz annyi “sürgős” ügy van, hogy szinte egyet sem tudnak tényleg sürgősséggel intézni.

2013 májusáig összesen 27 embert kellett azért kiengedni a börtönből, mert még nem volt ítélet, de az előzetes maximumideje már lejárt.

Már fizetni is kellett

A strasbourgi bíróság eddig is rendszeresen marasztalta el Magyarországot, mert indokolatlanul és túl hosszú ideig tartottak embereket előzetes letartóztatásban. Ilyenkor milliókat fizetett az állam azoknak, akiket túl sokáig tartottak bent.

A 444 által megkérdezett szakértő szerint a bíróságok még lassabban fognak dolgozni a módosítás után.

Olvasói sztorik