Belföld

Már csak az MSZP-sek hiányoznak az LMP-nek

Schiffer (Schiffer)
Schiffer (Schiffer)

Gyűlnek az aláírások a parlamenti bizottság felállításához, egyedül a narancssárga ívekkel nem jártak szerencsével: ezekre fideszesekről várnák a szignókat.

Az LMP eddig harminc aláírást gyűjtött össze a szükséges 78-ból annak a parlamenti bizottságnak a felállításához, amelyiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben felmerült vádakat vizsgálná ki – jelentette be egy hétfői, budapesti sajtótájékoztatón Szél Bernadett. A párt társelnöke azt mondta, az aláírásgyűjtő íven nem szerepelnek a Jobbik frakciójához tartozó képviselők, ezért várják, hogy a 48 szocialista politikus – korábbi ígéretükhöz híven – csatlakozzon a kezdeményezéshez.

A sajtótájékoztatón részt vett még Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője, a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József, Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő és Horváth András, a NAV volt munkatársa.

Szél Bernadett egyúttal arra is kitért, hogy a korábbi fehér és piros színűek mellett narancssárga íveken is gyűjtik a szignókat, de azokat egyelőre egyetlen fideszes képviselő sem írta alá.

Oligarchák fogságában

Schiffer András a korrupcióellenes küzdelem világnapjára utalva azt mondta, hogy korrupcióellenes évértékelőt szeretnének tartani. A frakcióvezető úgy fogalmazott: az elmúlt egy év ügyei megmutatják, hogy ma Magyarországon a politika és az államhatalom “az oligarchák fogságában vergődik”. Az LMP szerint nem a választási kampányban kell elszámoltatást ígérgetni, hanem tenni kell azért, hogy a 2014-es választás után rendszerszinten fel lehessen számolni a korrupciót – jelentette ki.

A korrupció új szintje

Ángyán József arról beszélt: ma Magyarországon azzal kell szembesülni, hogy “nem a régi fatengelyes módon történik a közös kasszák kirablása”, hanem egy új szintje alakult ki a korrupciónak. A földügyekre áttérve hangsúlyozta, még karácsony előtt nyilvánosságra fogja hozni azt a jelentését, amelyik feltárja, hogy hova kerülnek az állami földek. Ehhez hozzátette, hogy az alaptörvény földügyi módosítása is előrevetíti a nemzeti vagyon széthordásának lehetőségét.

Akik Orbánt és a politikát is játékszernek tekintik

Horváth András kijelentette, az ország el fog veszni, ha nem sikerül érdemben fellépni a korrupció ellen.
Azt állította, a kormányzat pontosan tisztában van az ügy konkrétumaival, de “még mindig azzal vannak elfoglalva”, hogy őt támadják és megkérdőjelezzék a hitelességét.
Orbán Viktor talán élete legnagyobb feladata előtt áll, ha változtatni akar a kialakult helyzeten, mert azok ellen kell fellépnie, “akik őt magát is játékszernek tekintik, ahogyan a politikát is játékszernek tekintik” – jelentette ki Horváth András. Ezek azok a gazdasági érdekcsoportok, “mondhatjuk maffiahálózatok”, akik már a politikára is rátelepedtek – mondta.

Szavazással a korrupció ellen

Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő, úgy fogalmazott: meglátása szerint az ügyészség “nem jeleskedik” a politikai korrupció elleni harcban. A Fideszből már kilépett politikus április 30-án arról beszélt a hvg.hu-nak arról, hogy Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.

Hadházy Ákos a sajtótájékoztatón közölte, véleménye szerint nem szerencsés a politikai életet a maffiával összehasonlítani, mert a szervezett bűnözés ellen az átlag állampolgárok nem tehetnek semmit, míg a korrupciós ügyekben résztvevő politikusokról bárki ítéletet mondhat azzal, hogy elmegy szavazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik