Belföld

Fodor Gábor: „Az Együtt gyakorlatilag megszűnt”

A Liberálisok pártelnöke szerint rossz megállapodást kötött egymással az MSZP és Bajnai pártja, ami nem használ az Együtt-PM-nek.

Fodor Gábor a hétvégén az európai liberális alapítványok budapesti rendezvényén járt, ott vonta le ezt a következtetést. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon idén október 22-én írták alá a két párt közötti választási megállapodást, ennek értelmében a felek külön listán indulnak a 2014-es parlamenti választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak. 75 körzetben az MSZP, 31-ben az Együtt-PM nevezi meg, hogy ki indul. Ha a baloldal győz a választáson, az lesz a miniszterelnök, akinek a pártja több listás szavazatot szerzett.

A pártelnök már korábban is beszélt arról, hogy szerinte egy rossz megállapodás köttetett az MSZP és az Együtt között, majd akkor azt is hozzátette, hogy a két párt felelőssége lesz, ha  a Fidesz hatalmon marad a választások után. Most azonban ennél is továbbment.

„Egyelőre nem látom sehol sem a megoldást arra, hogy egy koalíció kisebbik pártja milyen úton tudja megőrizni a sikerességét és identitását a nagyobb partner mellett? Ez a probléma Angliában, de ez volt Németországban és Magyarországon is. Ráadásul a szemünk előtt is zajlik éppen ilyesmi: az MSZP és az E14 kötött egy rossz megállapodást. Persze az Együtt már előtte is erősen csúszott lefelé, de azóta gyakorlatilag megszűnt. A szocialista-liberális koalícióban is, ha konfliktus volt látszódtunk, bár az egész együttműködésnek nem használt.”

Írta Fodor a Facebookon, ezzel is párhuzamot vonva a korábbi MSZP-SZDSZ koalíció és a mostani megállapodás között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik