Belföld

Megérkezett Xaver, a szupervihar

szél (szél, vihar, )
szél (szél, vihar, )

Erős széllel és szakadó esővel hazánkba is betört a hidegfront.

A Mikulás meghozta a Nyugat-Európában már jelentős gondokat okozó Xaver viharciklont. Budapesten reggel 6 óra körül viharos erejű szél fújt és szakadt az eső.

Az Időkép előrejelzése szerint északnyugaton akár 100-120 kilométer per órás lökéseket is hozhat a Xaver névre keresztelt szupervihar, amely miatt Európa több országában is a legmagasabb fokú riasztást adták ki.

A hidegfront főleg az ország északi felén okozhat többfelé csapadékot, mely vegyesen lehet havas eső, kisebb havazás, de eleinte akár ónos eső, fagyott eső is hullhat. Megmaradó hótakaró kialakulására azonban ezúttal sem számíthatunk, legfeljebb a hegyekben hullhat néhány centiméter – írja az Időkép.hu.

Az Országos Meteorológai Szolgálat két megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki. A többi megyében citrom (elsőfokú figyelmeztetés) van érvényben az erős széllökések miatt.

Hajnal óta havazik

Az Útinform közleménye szerint az északi és a keleti országrészben hajnal óta folyamatosan, változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az érintett megyékben II-es készültségi fokozatban dolgozik: több mint 250 munkagép és 640 munkatárs segít a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák elvégzésében.

Hóra ébredtek a miskolciak

Fotó: Időkép.hu

Az autópályákon és a főutakon nem okoz fennakadást a havazás, de téliesebb útviszonyokra kell számítani az autósoknak Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagy részén. A salgótarjáni, hajdúszoboszlói, debreceni, polgári, nyírbátori és mátészalkai üzemmérnökségek térségében havas vagy hókásás szakaszok is előfordulnak, főleg a mellékúthálózaton.

A vihar miatt fennakadások vannak a vasúti közlekedésben.

Nem lesz nagyon hideg

Az ország északi felén a legerősebb széllökések a 70-90 kilométer/órát is elérhetik, sőt elsősorban Győr-Moson-Sopron megye területén akár 100-120 kilométer per órás szélvihar sem tartható kizártnak.

Szombaton is folytatódik az erősen szeles időjárás, a felhőátvonulásokból elszórtan alakulhat ki hózápor.
Nem lesz túlságosan hideg: hajnalban többnyire fagypont körül, kevéssel az alatt, napközben pénteken 2 és 6, szombaton 0 és 5 fok között alakul majd a hőmérséklet, azonban a viharos szélben hőérzetünk ennél lényegesen alacsonyabb lesz.

Vasárnapra jelentősen mérséklődik a légmozgás, de kisebb csapadék továbbra előfordulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik