Belföld

Versenyfutás Csóványosért

A tervezettnél gyorsabban halad a Börzsöny legmagasabb pontján álló torony kilátóvá alakítása.

A régi betontorony köré tervezett rozsdamentes tartóelemek alapozása befejeződött – mondta el szerkesztőségünknek az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője. Lengyel László Zoltán hozzátette: a kivitelezők gyors tempót diktáltak maguknak, hogy még a téli fagyok beállta előtt végezzenek a betonozással, mert ezt a munkát még akkor sem lehet hónapokra félbehagyni, ha a legkorszerűbb anyagokkal dolgoznak. „A versenyfutást megnyertük, az alapok pihennek, tavasszal, amint lehet, folytatjuk az építkezést, és ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor a tervezettnél sokkal korábban, már a nyáron át tudjuk adni a kilátót a turistáknak” – tudtuk meg a szakembertől.

Fotó: ipolyerdo.hu/Sulyán Péter

Készülnek a darabok

A téli hónapok sem telnek tétlenségben: az acél tartószerkezet darabjai folyamatosan készülnek a közbeszerzésen kiválasztott drégelypalánki üzemben. A Csóványosról épp rá lehet látni a Börzsöny szlovák határ felé eső részén fekvő településre, ahol a SZONDY Lakatos és Szerelő Ipari Szövetkezet munkásai sajátjuknak tekintik a kilátó minden készülő darabját. Lengyel László Zoltán hozzátette azt is, hogy minden részletnél törekszenek a térséghez kötődő emberek, cégek megtalálására. Jobbos fejléc + szöveg:

Csóványos

  • 938 méter magas

  • a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsa
  • a Kék Túra útvonalán fekszik
  • megközelíthető Királyrétről vagy Királyházáról

A kilátó tervezője, Vörösné Baracsi Erzsébet is többször dolgozott már együtt az erdészet csapatával, ráadásul a Dunakanyarban, Dunabogdányban él.

 

Meredek út felfelé

Ezen a helyen ugyanis minden kicsit más, mint amikor alacsonyabb hegygerincen vagy völgyekben, réteken kell építkezni. A Csóványos a Börzsöny legmagasabb pontja, erdészeti utakon sem lehet minden építőanyagot feljuttatni idáig, bizony nem egyszer gyalogosan vitték oda az alkatrészeket. Ráadásul a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, védett helyen fekszik, tehát úgy kell megoldani az építkezést, hogy egyetlen fa sem sérüljön. Az alapvető csavar az építésben pedig az, hogy ez „csak” egy geodéziai mérőtorony volt eddig és ennek a feladatának az után is eleget kell majd tennie, hogy valódi turistacsalogató kilátóvá alakul.

Az már majdnem mellékes, hogy az Ipoly Erdő Zrt. nem is tulajdonosa a toronynak, az a Nógrád megyei Földhivatal kezelésében van. Mégis – mint a környező erdők kezelője -, a cég vezetése fontosnak tartotta, hogy az évente ide látogató sok ezer bakancsos kiránduló valódi látványosságot kapjon: biztonságos és szép kilátót az utóbbi időben bezárt, de korábban is csak illegálisan megmászható betoncső helyett.

Ilyen lesz a kilátó jövő nyáron, amikor már látogathatják a turisták.

Fotó: ipolyerdo.hu

Térkép jelzi a lezárásokat

A 85 millió forintos beruházás nagy részét az épp az ilyen turisztikai attrakciók fejlesztésére szolgáló uniós pályázaton nyerték, de állami pénzeket is bele kell tenni az építésbe. A cél az, hogy a természetjáró turisták jövő nyáron már a kilátóból csodálhassák a páratlan börzsönyi panorámát. Addig a környező jelzett turistautakon tudnak kirándulni, de az építési terület le van zárva. Lengyel László Zoltán, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy minden tervezett túra előtt érdemes megnézni internetes oldalukon a térképet, ahol jelzik, hogy hol végeznek erdészeti munkákat, vagy hol zárják le az utakat vadászat miatt.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik