Belföld

Szénszünettel csökkentik a rezsit az egyetemek

corvinus (corvinus)
corvinus (corvinus)

A kisebb egyetemek néhány millió, a nagyobbak több tízmillió forintot spórolhatnak azzal, ha karácsony és szilveszter között bezárnak. Az egyetemek többsége így is tesz – írja az Index.

A portál körkérdésére adott válaszokból kiderült, hogy sok intézmény két hétig nem nyitja ki kapuit, de lesz olyan egyetem, ami már december 13-án lezár egyes épületeket, amiket csak január 5-én nyit ki.

Az Óbudai Egyetem a múlt héten jelentette be, hogy legalább kéthetes szénszünetet rendelnek el, miután kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 809 millió forint zárolását rendelte el náluk. Összesen négymilliárdot zároltak a felsőoktatási intézmények büdzséjében, a legtöbb a Műegyetemtől vándorolt vissza az államkasszába: 864 millió forintot.

A leghosszabb szénszünet a Nyugat-magyarországi Egyetemen lesz. Az intézmény épületeit december 22. és január 5. között tartják zárva. A Közgazdaságtudományi Kar épületét már december 20-án, pénteken bezárják, a Benedek Elek Pedagógiai Kar főépületét és kollégiumát pedig még egy héttel korábban, december 13-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik