Belföld

Széles Gábor 1.: Hiszek az ufókban és Istenben

Földönkívüliek, energiacella, legyőzött gravitáció, Békemenet, prolongált orbáni kétharmad - csupa szürreálisnak tetsző dologról mesélt nekünk hazánk hatodik leggazdagabb embere, a médiatulajdonos gyáriparos. Nagyinterjú két részben; ez itt az első etap, öveket bekapcsolni.

Már egy hetet repült az energiacella, ami nem őrültség, hanem a naprendszerből hozza el a delejt és Orbánéknak az újabb kérharmadokat. A gravitáció egyébként kikapcsolható. Van kérdés? Nekünk volt néhány.

Fotók: Neményi Márton

Ritkán szólal meg.

Nem szeretek interjút adni.

Csak a saját lapjának.

Annak igen.

Annak miért?

Sosem vágytam szerepelni, és mióta nem vagyok aktív GYOSZ-elnök, hanem csak tiszteletbeli, plusz van saját médiám, úgy gondolom, bőven elég megjelennem a Magyar Hírlapban és az Echo televízióban.

Amikor közölnivalója támad, leszól a főszerkesztőnek, hogy „Pistám, küldj már valakit”?

Ez csak részben van így. Természetesen, ha hívnak, általában igent mondok. Annyi szakmai titkot elárulhatok, hogy az újságírónak szinte csak a kérdéseket kell legyártania, ugyanis szeretem magam magas szinten megírni a válaszokat. Sok rossz tapasztalatot szereztem az interjúkészítőkről. Eleve ki nem állhatom, ha valaki hangrögzítő nélkül érkezik, mert ez nagyképűség, azt sugallja: ő úgyis emlékszik mindenre. Csakhogy, aki nem rögzít, csak a tartalmat képes visszaadni, az interjúalany stílusát nem. Előfordult, hogy a saját újságírómnak visszadobtam a velem készített cikket, mert úgy éreztem, ha nagyon kedvesen is, de a saját stílusát tolta előtérbe, nem az enyémet. És ilyen ne jelenjen meg.

Itt van az ősz.

Itt, bizony, de miért jön ezzel?

Ön még februárban „ötszáz éve nem látott magyar konjunktúrát, Orbán Viktornak újabb kétharmados győzelmet” ígért idén őszre. Mindezt egy „gazdasági csodafegyver”, a Széles-cégek által gyártandó „energiacella” hivatott elhozni. Elkészült a cellája, elnök úr?

Kicsit csúszunk. Sajnos a nemzetközi kooperációban készülő berendezés fejlesztése lassabban megy, mint gondoltam.

Ön teszi be a hiányzó milliókat?

Én a gyártásban vállalok szerepet, a fejlesztést két másik országbéli társunk finanszírozza. Nem aggódom, húsz évet töltöttem a kutatásban, tudom, ebben szférában fél év csúszás belefér.

Fél év? Szóval tavaszra kész?

Annyit tán nem kell várni.

Nagy a várakozás. Meg az ideát övező irónia is.

Nincs ok iróniára: komoly tudományos munka áll mögöttünk.

„Kiszállt a kalitkából a ’madár’, három órán keresztül hibátlanul repült. Legközelebb három hétig kell folyamatosan repülnie, hogy végleg elhagyhassa a kalitkát” – nem Asimov írta ezt, hanem ön, pár hete, a találmányról. Följebb léptek a három órához képest?

Információm szerint már egy hétnél tart a „madár”.

Örökmozgót alkotnak?

Azt azért nem.

„Ha elmondanám, miről van szó, azt hinnék az emberek, hogy ez a pragmatikus ember megőrült.” Ismét önt idéztem.

Mára kellőképpen beleástam magam az ügybe, így módosítom a korábbi nyilatkozatomat: az energiacella nem az őrület kategóriájába tartozik, hanem egy konkrét, naprendszeren belüli fizikai tényen alapul.

Hogyan találták meg önt az ötlettel? Bekopogott egy brit tudós, hogy „lenne itt egy energiacella, ha netán érdekelné, Széles úr”?

Egy nem akármilyen ország nem akármilyen cége kopogott be hozzám.

Miért pont egy magyar vállalkozó kell neki?

Mert komoly gyártókapacitással rendelkezem.

Olvastam, hogy az energiacella egy százötven kilós valami, ami villamos áramot termel. Önnek elárulták a feltalálók, hogy honnan nyernék a „bemeneteli” energiát?

Nyilván én pontosan ismerem a működési elvet.

Segítsen.

Lehet, elsőre ködösítésnek fog tűnni… Az emberiség mostanáig zömmel a földfelszínen belülről nyert energiát – szénből, gázból, olajból, uránból -, miközben a földfelszínen kívül és a kozmoszban nagyságrendekkel több energia található. Ha utóbbit is sikerül megcsapolni, még távoli galaxisokba is lesz esélye eljutni az emberiségnek.

Konkrétan mit akar megcsapolni?

Rengeteg, az emberiség előtt egyelőre ismeretlen energia áramlik felénk. Hihetetlenül keveset tudunk a világmindenségről, de még a Nappal kapcsolatos energiaforrások fajtáiról is. Beszéljünk például a gravitációról. Matematikailag leírjuk, de a fizikai modell nincs meg. Azt sem értjük, hogy a Földre érkező idegen lények hogyan kapcsolják ki. A magánvéleményem egyébként az, hogy kikapcsolható a gravitáció. Az erő ugye energia, vagyis a gravitációs erő is az, így, ha uraljuk a gravitációs erőt, energiát nyerhetünk belőle.

Ha jól hüvelyezem az okfejtést: a gravitáción alapszik az energiacella.

Abszolút semmi köze hozzá. Az energiacella más, a Naprendszeren belüli energiához kötődik.

Ha nem MDF-01 volt Széles Gábor rendszáma, akkor micsoda? Ha nem politikusként lenne – mert bizony lenne – gazdasági miniszter, akkor hogyan? Miért csak ülve tartott előadásokat a jobboldal nagyobb dicsőségére?

Hamarosan én is vehetek majd magamnak saját energiacellát otthonra?

Idővel biztosan. Egyetlen berendezés egy átlagos, nyolcvan négyzetméteres lakás számára tíz egység villamos áramot állít elő – vagy csak ötöt, konfigurációtól függően -, de a háztartás ebből csupán egy egységet használ fel, a többi kilencet, illetve négyet visszatáplálja a hálózatba, vagyis pénzt hoz a tulajdonosának.

Így állítva elő melléktermékként Orbánnak az újabb kétharmadot?

Energiacella nélkül is meglesz az a kétharmad. Persze az életszínvonal emelkedése nyilván javítja a kormány amúgy is pozitív imidzsét. Megjegyzem, felvetődik majd egy komoly pénzügyi probléma: ma az államnak rengeteg adóbevétele származik a gáz- és az olajtermékekből, ám ha üzemelni kezdenek az energiát „ingyen” termelő cellák, a költségvetés elesik a korábbi összegtől.

Szerény árnak tűnik ez ahhoz képest, hogy ön épp megoldani készül az emberiség egyik legnagyobb problémáját, az energiahiányt.

Szerintem nincs energiahiány, sőt az olajárak csökkenéséből most is arra lehet következtetni, hogy hosszabb távon többletenergiával rendelkezünk. Ettől függetlenül nemcsak nálam, hanem sok egyéb helyen folynak kutatások az alternatív energiára vonatkozóan. Azért én a bevételkiesésre is kínálok megoldást: ezt az új energiát is adóztatni kell.

Arra nem gondolt, hogy az energiacella ne Orbánnak, hanem inkább önnek fialjon kétharmadot?

Ahhoz indulnom kéne a választásokon, de eszemben sincs. Nem akarok politikus lenni.

Egy időben az volt. A rendszerváltás után tagja lett a fővárosi közgyűlésnek, valamint beválasztották az MDF elnökségébe, s kocsiján állítólag az MDF 01 rendszám lógott.

Hazugság! Az ellenségeim terjesztették ezt, hogy feszültséget keltsenek a párt vezetése és köztem, mondván, Széles önmagát tartja a legfőbb MDF-esnek.

Valójában mi volt a rendszáma?

Megmondom, mi volt: MDF 045. Egyszerű az oka: 1945-ben születtem. A fővárosi közgyűlést pedig mindössze fél évig bírtam, nem nekem való napokat elüldögélni, és már elnézést, mindenféle zagyva dolgokat hallgatni. Mondom: nem akarok politikus lenni.

Ennek ellenére a 2010-es választások előtt jelezte: jobbos kormányban szívesen vállalna gazdasági miniszteri posztot.

Ez igaz.

Miniszternek lenni nem politikusi munka?

Nem. Gazdaságfejlesztést csinálni szakmai feladat. Egyébként nem volt előzmény nélküli az a kijelentés: a választások előtti évben hetente tartottam vidéki előadásokat – a Magyar Hírlap számos alkalommal tudósított ezekről.

Csalódhatott, hogy végül Matolcsy György kapta Orbántól a gazdasági tárcát.

A legkevésbé sem. Orbán Viktor szíve joga összeállítani a saját kormányát.

Ettől még ön potyára turnézott.

Egyáltalán nem tartom feleslegesnek az előadássorozatot, mert ezzel is elősegítettem a jobboldal győzelmét, valamint úgy éreztem, ha a baloldali kormányok kerékvágásában megyünk tovább, az ugyanolyan helyzetet teremtett volna Magyarország számára, mint amit a későbbiekben Görögország esetében is megtapasztalhattunk. Ettől függetlenül volt egy másik ok is. Még 2009 elején súlyos vírusfertőzést kaptam, ami megtámadta az egyensúlyozó ideget. Befeküdtem a debreceni idegklinikára, ahol gyors gyógyulást jósoltak, mégis hónapokon keresztül szédelegve jártam, és csak egy év után kerültem olyan állapotba, hogy meg mertem kerülni a Műszertechnika háztömbjét, de ebbe a pár száz méterbe is teljesen leizzadtam. Nos, pont ebben a kritikus időszakban tartottam az említett vidéki előadásokat, ahol, ha megfigyelik – elárulok még egy műhelytitkot -, mindig ültem. A fellépések legnehezebb eleme az volt, hogy a pódiumon támolygás nélkül eljussak a székig, mert nem akartam, hogy azt higgyék, beittam.

Egy vírus miatt nem lett önből gazdasági miniszter?

Orbán tudta, hogy betegséggel küzdök, de arról fogalmam sincs, hogy engem kért volna-e fel, ha egészséges vagyok 2010 tavaszán. Szerencsére két év alatt meggyógyultam. Mondják azt is, hogy egy vírus élettartama másfél-két év, ez alatt vagy elszaporodik, vagy elpusztul és kisodródik; nálam kisodródhatott. Sajnos pszichésen is megviselt a betegség, bizonyos helyzetekben pánikrohamot kaptam, amit módszeresen leküzdöttem. Remekül síeltem, korábban fekete pályákon is lementem, de amikor két év után beleléptem a kötésbe, úgy éreztem, elvágódom. Örömömre szolgált, hogy két nap alatt legyőztem a páni félelmet. A teniszhez is visszatértem, hetente négyszer játszom. Bármennyire is röhejes, de a teniszezés adta meg azt a lökést, hogy ma már föl merek menni egy létrára, és be merem csavarni a villanykörtét.

A betegség okozta ijedtség szerepet játszott abban, hogy a transzcendens és a földön kívüli lények, energiák felé fordult?

Korábban is érdekelt ez a téma. Alkati dolog, ugyanúgy, mint a történelem szeretete.

Hisz az ufókban?

Simán el tudom képzelni, hogy léteznek. A világmindenség végtelen, így annak valószínűsége nulla, hogy csupán egyetlen helyen éljenek értelmes lények.

Na jó, de ufó-e Isten? Ha igen, akkor ugye mi az ő mutációi vagyunk? És különben is, meddig kell várni, hogy ne legyen dráma, ha mindez kiderül? Hogy aránylik a hungarocell Orbán az orgoványi erdőhöz? Ez utóbbi amúgy micsoda?

Istenben hisz?

Abszolút istenhívőnek neveltek.

Hogyan fér össze az ufóhit az istenhittel?

Összefér. A katolikus egyház a középkorban még azt tanította, hogy a Nap kering a Föld körül, aztán később csak elfogadta a tudományos álláspontot – vagyis az istenhit képes követni a természettudományos ismeretek bővülését. A magánvéleményem az, hogy magasabb rendű erő, szellem nélkül nem jöhetett volna létre a világmindenséget mozgató hihetetlen logika. Más kérdés, hogy lehet-e „földi istenként” tekinteni a „magasabb rendűre”, vagy inkább a „világmindenség istenét” kell tisztelnünk benne. Hatszáz éve itt, Európában nem tudtunk az indiánokról. Miért ne derülhetne ki az is, hogy az értelmes lényeknek nemcsak az általunk eddig ismert földi mutációi léteznek? És az miért lenne elképzelhetetlen, hogy a földi vallások is csupán egy magasabb rendű vallás szerény mutációi? Előbb-utóbb éretté válunk az információra, de még úgy száz-százötven évet várnunk kell ahhoz, hogy az idegen lények megjelenését ne drámaként élje meg az emberiség.

Kár, hogy olyan sokat. Pedig az idegenek idemenetelése bizonyára komolyabb izgalmat kínálna, mint az Orbán-hívők Békemenete. A legutóbbi demonstráción, bár ön az egyik szervező, nem jelent meg. Miért nem?

Külföldön tartózkodtam.

Volt echós beosztottja, a demokratás Bencsik András szerint ön a Seychelles-szigeteken koktélozott, míg ők a hideg pesti flaszteron küzdöttek a hazáért – vagy minimum Orbánért – az „inkább vállaljuk az átmeneti szegénységet, mint az örökös rabigát” jelszóval.

Tévedésben volt Bencsik. Még a Békemenet előtt pihentem a Seychelles-szigeteken.

Hogyan fordulhat elő, hogy a Békemenet egyik vezéregyénisége nyilvánosan beszól a másik vezéregyéniségnek?

A sajtó fújta fel az ügyet, nincs köztünk harag.

Bencsik szerint az övé a Békemenet ötlete. Ön is így emlékszik?

Nem tudnám megmondani… Talán Csizmadia László találta ki. Én nem ezt tartom fontosnak. Az biztos, hogy az én médiáim az első perctől felkarolták az ügyet.

Legutóbb az orbános hungarocellszobor ledöntésén megrettenve szólítottak utcára százezreket. Komolyan attól tartottak, hogy pár tucat aktivista bohóckodása megrendíti a kétharmados Fidesz-hatalmat?

Az embereket felháborította az akció, jelenlétükkel kifejezték: nem akarnak szobordöntögetést, zavargásokat.

Szó nem volt zavargásról.

Ne is legyen!

Az ön lapjában százszor sarkosabb publicisztikai fordulatok íródnak le, mint amekkora súllyal az a nyamvadt hungarocell bír. Ott van például az orgoványi erdő.

Az micsoda?

A Hírlap vezető publicistája élt a jelzett kifejezéssel, hadd ne idézzem.

Azt épp nem olvastam. Pedig figyelemmel kísérem, ami a lapban megjelenik. Egyébként mindig viszonylagos, melyik gesztus számít keményebbnek, sarkosabbnak.

Arányos válasz volt a Békemenet a hungarocell-Orbánra?

Engem is meglepett, milyen sokan eljöttek. Annak pedig kifejezetten örültem, hogy kiderült: a médiáimon keresztül legalább háromszázezer embert tudok megmozdítani, ekkora a táborom.

Háromszázezer? Ki számolta meg?

Vannak mérések.

Nyilván pénz is kell, nem kevés egy ilyen rendezvényhez. Mennyibe kerül egy menet, úgy komplett?

Nem tudom. Nekem egyetlen fillérem sincs benne, a médiáimmal segítem a rendezvényt.

Megjegyzem, úgy látom, hosszú fideszes kormányzásra számíthatunk. Történelmi tapasztalat, hogy ha a közgondolkodás nagyon elmegy az egyik irányba, akkor nehezen tér vissza. Így volt ez a két világháború közt…

…és így van ma is. Az EU-ba lépés nem teljesítette a várakozásokat, így Brüsszel ma sok ember fejében azonos értékű Trianonnal. Ráadásul a baloldal rettenetes állapota is Orbán Viktor hatalomban maradását segíti.

 

Nagyinterjúnk második részét holnap olvashatják a Hír 24-en.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik