Belföld

Gyurcsány a NAV-nál érdeklődött

gyurcsany-ferenc(960x640)(3).jpg (gyurcsány ferenc, )
gyurcsany-ferenc(960x640)(3).jpg (gyurcsány ferenc, )

A Demokratikus Koalíció (DK) nem látja az arra vonatkozó intézményes garanciákat, hogy mi alapján dől el, indul vagy nem indul adóhatósági vizsgálat egy ügyben - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, miután a DK több parlamenti képviselőjével együtt a NAV székházában kért tájékoztatást a Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa által indított ügyről.

A pártelnök elmondása szerint a körülbelül egy órán keresztül tartó beszélgetés során mintegy kéttucat kérdésükre kaptak részben vagy egészében választ, de nem jutottak sokkal közelebb annak tisztázásához, hogy mi igaz a felvetésekből és mi nem.

A történet nagyon súlyosan sérti a NAV hírnevét, most az a kérdés, hogy azt hogyan lehet helyreállítani – jelentette ki. Gyurcsány Ferenc azt mondta, véleménye szerint helye van egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának, de a testület létrehozása valószínűleg nem lesz elég. Egy parlamenti bizottság hónapokig dolgozhat, de félő, hogy miközben a végén “nem tudunk meg többet, de olyanok is sérülni fognak benne, akik ezt nem érdemlik meg” – közölte.

Ezért egy olyan, a politikától és az adóhatóságtól is független testületre lehet szükség, amelyik gyorsan és hitelesen át tudja tekinteni, hogy rendben mennek-e a dolgok az adóhatóságnál – folytatta.

Hangsúlyozta, hogy pártjuk támogatni fogja az LMP által kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozását, miután ahhoz nem szükséges a jobbikos képviselők aláírása. Ehhez kapcsolódva egy kérdésre válaszolva hozzátette: “újnácikkal nem működünk együtt, márpedig mi a Jobbikot újnáci szellemiségű pártnak gondoljuk”.

Ha igaza van az ügyet kirobbantó Horváth Andrásnak, akkor az hatalmas botrány, de ha nincs igaza, akkor az lenne a hatalmas botrány, hogy “mi ennek felültünk” – összegezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik