Nem kell alkalmazni az ivóvíz minőségi követelményeit az 50 személynél kevesebbet ellátó, vagy pedig a napi 10 köbméternél kevesebb vizet szolgáltató, egyedi vízellátásból származó vízre, ha a szolgáltató nem kereskedő vagy közszolgáltató.
A változást rögzítő kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy a vízműüzemeltetőnek az ivóvízbiztonsági tervet évenként – kötelezően – felül kell vizsgálnia. A tervben végrehajtott változásokat – különösen a kockázatértékelés, a beavatkozási értékek, a monitorozás gyakorisága terén – az illetékes népegészségügyi szervnek be kell jelenteni.
Az élelmiszeripari vállalkozások tulajdonában lévő – közvetlen lakossági ellátást nem biztosító, az ingatlan határain belül elhelyezkedő – és saját célt szolgáló vízművek esetében az élelmiszer előállításhoz felhasznált víz minőségét az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv ellenőrzi.