Belföld

Holnaptól sokat tehet a pénzéért

atm(1)(960x640).jpg (atm)
atm(1)(960x640).jpg (atm)

Megjelent az igyenes készpénzfelvételről szóló rendelet. A bankok nem akadályozhatják az ingyenes pénzfelvételt - véli a Fidesz.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget igénylőknek december elsejétől nyílik módjuk arra, hogy nyilatkozzanak a bankoknál.

A rendelet felsorolja, hogy a bankszámla tulajdonosának milyen adatokat kell megadnia ahhoz, hogy – csak egy – számlájáról a havi két készpénzfelvétel, legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes legyen, egyben tartalmazza mellékletében a kitöltendő űrlapot is. Az kérheti az ingyenes készpénzfelvételt, aki a 16. életévét betöltötte, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

Az űrlap aláírójának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: amennyiben jogosulatlanul él az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, vagy a nyilatkozatban valótlan tartalmat közölt, a megjelölt pénzforgalmi szolgáltató jogosult az elengedett tranzakciós díjakat visszamenőleg egy összegben érvényesíteni. A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről szóló törvényt november elején fogadta el az Országgyűlés.

Fidesz: a bankok nem gátolhatják az ingyenes pénzfelvételt

A Fidesz reméli, a bankok nem próbálják majd akadályozni, hogy az emberek éljenek az ingyenes készpénzfelvétel jogával – mondta a kormánypárt szóvivője. Selmeczi Gabriella emlékeztetett, hogy december 1-jén, azaz vasárnap indul a havi kétszeri – legfeljebb 150 ezer forintig – díjmentes pénzfelvételhez szükséges nyilatkozattétel, amelyet személyesen a pénzintézetnél vagy e-bankon keresztül tehetnek meg az ügyfelek.

Az ingyenes készpénzfelvétel a pénzügyi rezsicsökkentés része, amely a lakosság banki költségeit csökkenti majd – hangsúlyozta a Fidesz szóvivője. Úgy fogalmazott: “nem engedhetjük, hogy a bankok degeszre keressék magukat magyar munkavállalókon, családokon, és aránytalanul megcsapolják bankszámlájukat”, ha fel akarják venni fizetésüket, nyugdíjukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik