Belföld

Brüsszelhez fordulnak a VIP-adócsalás miatt

nav (nav, )
nav (nav, )

Az Európai Unióhoz fordul a Demokratikus Koalíció (DK) a NAV-ügyben. Az ellenzéki párt szerint idehaza nem biztosított a független vizsgálat.

Varju László, a DK pártigazgatója szombaton az MTI-nek azt mondta, a több ezer milliárdos áfacsalási ügy “az elmúlt 20 év legnagyobb botránya”, amellyel foglalkozni kell. Az esetleges vizsgálatot lefolytatni jogosult szervek – így az Állami Számvevőszék, az ügyészség és a bíróság – vezetői ugyanakkor mind volt fideszes vagy Fideszhez köthető személyek, miközben a nagyobbik kormánypárt több mint egy éve tud az adócsalásokról. A DK szerint kétséges a magyarországi vizsgálatok hitelessége, így az Európai Unióhoz fordul: a jövő héten Olli Rehnnél, az Európai Bizottság pénzügyi biztosánál, az Európai Számvevőszéknél és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is az áfacsalások kivizsgálását kezdeményezi.

Közben kiderült, hogy a NAV-ot megvádoló volt NAV-dolgozó a közéletben képzeli el a jövőjét. Horváth András (a fotón) a Népszabadságnak azt mondta: a nyilvánosságtól remél védelmet. Az interjúban úgy fogalmazott: “Mindenki azt mondja, hogy el fognak felejteni. De ha ez így lesz, akkor nekem is végem. Sokan várnak arra, hogy ez elfelejtődjék, és vissza tudjanak csapni.” A nyugdíj még messze van, de még nem tudja, mihez kezd. A közigazgatásban nem tud dolgozni, pedig igazgatásszervező a szakmája, Államigazgatási Főiskolát végzett. Az adószakmába se mehet, hiszen az adótanácsadóknak épp azok a cégek az ügyfelei, amelyekkel neki problémája van. Benne van a pakliban, a politikai pálya, de nem azért állt ki, hogy politikus legyen. Neki csak az jelent védelmet, ha megmarad közszereplőnek.

Arra a kérdésre, melyik párt lehet a befutó, azt mondta: senki nem kereste meg hivatalosan. “Az igaz, hogy Ángyán Józseffel együttműködünk, támogatjuk egymást, és ott voltam az új szervezet, a Tisztesség és Emberség Szövetség zászlóbontásán. Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik