Belföld

Szegeden csendül fel az Omega Oratórium

Az-Omega-Botka-Laszlonal(960x640)(1).jpg (Az Omega Botka Lászlónál)
Az-Omega-Botka-Laszlonal(960x640)(1).jpg (Az Omega Botka Lászlónál)

Vasárnap a szegedi Dómban csendülnek fel az Omega együttes népszerű slágerei oratorikus formában. A csongrádi megyeszékhely az első állomása annak a jótékonysági koncertsorozatnak, amelyet a bátaszéki katolikus templom tornyának felújítására indít a zenekar.

A Bátaszéken született Kóbor János ötlete volt, hogy az Omega Oratóriumot több helyen bemutatva segítsenek a település templomtornyának felújításában.

Az életveszélyessé vált torony bontásakor ugyanis találtak egy régi zsindelydarabot, amelyre az építéskor ráírták az egyik adományozó nevét. A Kóbor név az Omega frontembere, Kóbor János egyik felmenőjének tiszteletére került a zsindelyre. A zenekarban a történet hallatán született meg az elhatározás egy jótékonysági koncertsorozat megrendezésére, ennek első állomása a szegedi Dóm.

Az énekes korábban azt mondta, egy ilyen jellegű jótékonysági műsort templomban kell tartani, lehetőleg olyan repertoárral és előadásban, amely egy hagyományos rockkoncerttel szemben igazodik a helyhez és annak szelleméhez. Az együttes oratórium jellegű összeállításban játssza majd el népszerű dalait.

Az Omega Oratórium trilógiává bővíti a zenekar két korábbi művét, a Szimfóniát és a Rapszódiát. Mint Kóbor János fogalmazott, ezek a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti Omega-daloknak teljesen új értelmezést adtak, megtartva ugyanakkor a rockzenei elemeket.

A koncertsorozat advent első vasárnapján kezdődik. Az esten az együttes mellett Bókai Zoltán vezényletével közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Vaszy Viktor-kórus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik