Belföld

Omega Oratórium a Prohászka templomban

December 8-án az Omega Együttes tölti be a Prohászka Ottokár emléktemplom kupolával fedett termét egy szimfonikus zenekarral és egy vegyeskarral.

A szegedi Dóm téri előadás után egy héttel Székesfehérváron is megszólalnak az Omega dallamai. A csodával határos módon életben maradt Ballada a fegyverkovács fiáról című számmal kezdődik az Oratórium, amely a tavaly 50 esztendős zenekar Omega Szimfónia és Omega Rapszódia produkciója után született. Az immár trilógiává nőtt zenei vállalkozás harmadik előadása a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom tornya felújításának kezdeményezésére született. Az interneten tévesen értelmezték egyes újságírók, hogy a bátaszéki templomban előadott Oratórium után a pécsi püspökség és a zenekar összerúgták volna a port, erről szó sincs – mondta mai fehérvári sajtótájékoztatójukon Kóbor János. Az énekes határozottan leszögezte, hogy a püspökség nyilatkozata korrekt, ugyanis a zenekar miért gyűjtene más templomokban is a bátaszéki templom javára, ezért az együttműködés csak Bátaszékre vonatkozott, ami ráadásul sikeres is volt.

A székesfehérvári koncert lehetséges helyszíneit körbejárva Trunkos András az Omega Oratórium menedzsere és producere azt mondta, hogy a Prohászka Ottokár Emléktemplom igazi kihívás, ahol a rendelkezésre álló rövid idő alatt, úgy kell az Oratóriumot áthangszerelni, hogy az a lehető legtökéletesebben szóljon a fehérvári templomban. A kupola felerősíti a hangokat, ugyanakkor figyelni kell a már a visszhangokra is.

Közel ötvenen énekelnek majd a nyíregyházi Cantemus Vegyeskarban, akik mellett a zenei hatást kiteljesítik az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar zenészei, de természetesen nem hiányoznak az omegások sem.

Benkő Lászlótól tudtuk meg, hogy a Ballada a fegyverkovács fiáról című zeneszám annak idején majdnem fennakadt a szocialista kultusz cenzori rostán, de mire észrevették, hogy ott harangokról és fegyverekről van szó, már kinyomták a lemezt. Ugyanezek az ítészek éppen Székesfehérváron döntöttek úgy, hogy a korábban a megyeszékhelyen tiltólistán levő Hobó igazából szépen megtanult játszani az Omega előzenekaraként.

A székesfehérvári Omega Oratórium médiatámogatója a Fejér Megyei Hírlap, melynek főszerkesztője elmondta, hogy a rendezvény kommunikációján túl kedvezményeket biztosítanak rendszeres olvasóik számára a december 8-i koncert jegyvásárlásakor.

Ízelítő az Omega Oratóriumból:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik