Belföld

Az MSZP nem ír alá a Jobbikkal

nav (nav, )
nav (nav, )

Összesen 78 aláírás kell, hogy a NAV-ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezhesse az LMP. A szocialisták 48 aláírást ígérnek, de csak akkor, ha a Jobbikot kihagyják.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője valamint a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József november 11.-én jelezték, hogy közösen kezdeményezik egy olyan parlamenti bizottság felállítását, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot.

Mit vizsgálnának?

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A kezdeményezést a Jobbik, az Együtt-PM-hez tartozó független képviselők valamint a független Ángyán József, Ivády Gábor és Szili Katalin is támogatták. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, ez az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb korrupciós vádja, de a Magyar Szocialista Párt továbbra is fenntartja elvi álláspontját, hogy “nácikkal nem működik együtt”. Lukács Zoltán szerint hétfőtől 82 olyan képviselő ül majd a parlamentben, akik sem a kormánypárti frakcióknak, sem a Jobbik képviselőcsoportjának nem tagjai. Ha az LMP úgy gyűjt össze harminc aláírást, hogy az íveken nem szerepel a Jobbik frakciójának egyetlen képviselője sem, akkor az MSZP ehhez további 48 aláírást garantál – közölte.

A politikus szerint ha az a cél, hogy meglegyen a bizottság felállításának kezdeményezéséhez szükséges 78 aláírás, azt a Jobbik nélkül is teljesíteni lehet. Ebben az MSZP partner, de a szocialisták a Jobbikkal továbbra sem működnek együtt – jelentette ki. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a 78 szignó összegyűjtése után a bizottság nem áll fel automatikusan, arról a parlamentnek is szavaznia kell, és a kormánypártok elutasíthatják annak létrehozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik