Belföld

Ezért nincs az életmentő gyógyszer a mentőknél

Nem válaszol a Mentőszolgálat vezetője a Hír24 kérdéseire, ezt levélben írták meg nekünk. A levél írói - az aláíró Győrfi Pál - politikai hangulatkeltést látnak az elmúlt hetek beszámolói mögött. Ő egyébként az OMSZ szóvivőjeként vállalta, hogy jövő hétfőn a Hír24 vendége lesz, addig a leveléből idézünk.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője útján reagált állításaink egy részére. Ebben az OMSZ politikai hangulatkeltéssel és szenzációhajhászással vádolja meg a Hír24-et. Aki hibákról beszél, az nemcsak politikai okokból teszi, hanem azért is, hogy ártson. Ez a mentősök érvelésének lényege. A levélben több állításunkat nem cáfolják.

Szakmai okok vs. előírás

Egy 38 éves békásmegyeri nő halálával kapcsolatba hozható életmentő gyógyszer hiányát számonkérő állításunkra az Országos Mentőszolgálat így reagált: a megnevezett gyógyszer nem anyagi, hanem szakmai okokból nem része a mentőfelszerelésnek. Mi ezzel szemben, úgy tudjuk, egy bárki számára elérhető információból, hogy a hiányolt gyógyszert az érvényben lévő 37/2011. NEFMI-rendelet, illetve a mentésről szóló 5/2006. mentési rendelet előírja rohamkocsi tárgyi feltételei között.

Update: Győrfi Pál eljön a műsorba

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat vezetője válaszolt meghívásunkra. A Hír24 hírműsorának főszerkesztőjének címzett levelében úgy fogalmazott, hogy bízik benne, hogy a Hír24 mostani célja a koncepciózus botránykeltés helyett valóban az objektív tájékoztatás, ezért a meghívást nem hárítja el. Előre láthatólag jövő hétfőn tud az esti műsorunkban részt venni, amennyiben ez számunkra is megfelelő.

“Aki hisz a gondviselésben, az el tudja fogadni, hogy bármikor bármi megtörténhet vele” – reagált kedden Szócska Miklós dr. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökének korábbi véleményére, mely szerint a békásmegyeri nő tragédiája az Országos Mentőszolgálat jelenlegi működésének következtében bármikor, bárkivel megtörténhet. Szerinte az, hogy nem ért oda időben a mentő a békásmegyeri nőhöz időben, egyedi eset. Aki pedig általánosítja ezt, az riogat egyéni, anyagi, vagy egyéni politikai érdekből.

Mentés másként

Mint arról korábban beszámoltunk, november 13-án Békásmegyeren lett rosszul egy 38 éves nő. Negyven perc alatt ért ki a mentő az asszonyhoz, aki addigra meghalt.

Az OMSZ azóta megállapította, hogy nem történt mulasztás, „csupán” „négy mentődolgozó a beteg életben maradási esélyeit nem befolyásoló kommunikációs hibát vétett.” Hogy pontosan milyen kommunikációs hibáról volt szó, azóta sem tudni.

Szerkesztőségünket az eset óta sorra keresik meg mentős és egészségügyi dolgozók, és mesélnek arról, milyen állapotok uralkodnak náluk. Úgy tudjuk, csütörtökön a békásmegyerihez hasonló eset történt Piliscsabán is. Ott kiért időben a mentő, de nem volt mentőorvos, illetve mentőtiszt. Szintén csütörtökön – információink szerint – Csepelen is gond volt a mentők szolgálati beosztásával: csak egyetlen autó jutott az egész kerületre, illetve a környező településekre. Mentődolgozók ezenkívül arról is meséltek, hogy „Kocsihiány” feliratú pecsétet gyártatott a mentőszolgálat.

Az üggyel kapcsolatban a Hír24 műsorának vendége volt nemrég dr. Túri Péter, a jelenleg is működő modern magyar légimentés megálmodója, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. volt igazgatója. Meglepő kritikát fogalmazott meg a műsorban a mentőszolgálatról és a menedzsmentről. Szerinte van pénz a mentőszolgálatnál. Konkrét rendszerhibák vannak, a mentőszolgálat fölött eljárt az idő, új alapokon, újra kéne definiálni – mondta a Hír24-nek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik