Belföld

Kétmilliárd forintos támogatást kap a Szent György Kórház

Korhaz(960x640)(7).jpg (kórház)
Korhaz(960x640)(7).jpg (kórház)

Már épül az új épületszárny és az adósságcsökentésnek köszönhetően újabb fejlesztések is megvalósulhatnak.

Várhatóan jövő év májusában adják át a hatezer négyzetméteres, háromszintes épületet, ahol helyet kapnak a műtők, az intenzív osztály, a szeptikus osztály és a központi sterilizáló. Az átadást követően kerülhet sor az újabb fejlesztésekre, többek között a hotelépület és a diagnosztikai épületek érintett szakaszainak felújítására, és egy új, körülbelül 100 férőhelyes parkoló kialakítására.

A korszerűbb betegellátásért

Országosan kilencvenhárom fekvőbeteg intézmény kap összesen 33,1 milliárd forintot, amelyet a lejárt szállítói tartozás kifizetésére fordíthat, így a kórházak rendezhetik a legrégebb óta görgetett adósságokat.

Fontos lépés

A Szent György Kórház Székesfehérvár, Fejér megye és a térség egyik legfontosabb, leghangsúlyosabb intézménye, az ország egyik legnagyobb kórháza. Az augusztus 19-i kihelyezett kormányülésen segítséget kértünk a fejlesztések gyorsításához, a szükséges fedezet biztosításához, illetve az örökölt adósságállomány csökkentéséhez és a működés elősegítéséhez. A kétmilliárdos konszolidáció igen kiemelt támogatásnak számít! Mindannyiunk közös célja, hogy a Szent György Kórház a térség vezető intézménye legyen, hiszen ehhez minden adottsággal rendelkezik elhelyezkedését és humánerőforrását tekintve, ehhez kellenek a megfelelő infrastrukturális fejlesztések.” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette: a konszolidáció egyik legfontosabb lépcsőfoka a jövőbeni biztonságos működés megteremtésének és a fenntartásának.

A régióban egyedüliként komplex szolgáltatást nyújtó megyei kórház megfelelő működtetéséhez és fejlesztéséhez kiemelten fontos a kórház működési adósságainak csökkentése, az adósságállomány konszolidációja.

Az utóbbi ciklusokban felhalmozott 2,5 milliárd forintos adósságállomány miatt rendkívüli lehetőség a kormányzati támogatás igénybevétele, amely megegyezik a város szándékaival, azaz az egyszeri pénzügyi konszolidációval, a kórház korábban felhalmozott működési adósságainak csökkentésével.

Fotó: ÖKK Fehérvár

Új lehetőségek

A legnagyobb összegű támogatottak között szerepel a Fejér Megyei Szent György Kórház, amely kétmilliárd forintos támogatásban részesül.  A kórházi adósságkonszolidáció új lehetőségeket nyit a kórház életében, hiszen az adósságállomány konszolidációjával újabb fejlesztésekre kerülhet sor, amelyek az egészségügyi szolgáltatás minőségét javítják, korszerű ellátást biztosítva a székesfehérvári emberek számára.

A mai sajtótájékoztatón Vargha Tamás kiemelte: a 2 milliárd forintos konszolidáció segít abban, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban továbbra is magas szinten végezhessék a betegellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik