Belföld

Épülhet a kórház új műtéti tömbje

Kórház (kórház)
Kórház (kórház)

Letették a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új, 8,1 milliárd forint összköltséggel épülő műtéti tömbjének alapkövét pénteken, Székesfehérváron.

A rendezvényen Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy a betegellátás színvonala eddig is kiemelkedő volt az intézményben, az infrastrukturális fejlesztések azonban sokkal komfortosabb környezetet eredményeznek és a műszerezettség a 21. századi igényekhez igazodik majd.

Új kórház születik

A beruházás nem az utolsó lépés a kórház életében, mert mód nyílt a rehabilitációs ellátás és a kórházi integráció kapcsán a hozzákapcsolt, kisebb vidéki intézmények fejlesztésére, valamint a következő uniós tervezési ciklusban egy új belgyógyászati tömböt is létesíthetnek.

Vargha Tamás, Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint nemcsak egy épület alapkövét helyezték el, hanem “egy új kórház születik”. Úgy vélte: az intézmény a legkiválóbbak közé emelkedik a fejlesztés révén.

120 éves az intézmény

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy olyan beruházás valósul meg 2014 novemberére, amelyről néhány éve sokan már lemondtak. Köszönetét fejezte ki a fenntartónak, amely nem hagyta magát és végig viszi a kórházfejlesztési elképzeléseket.

Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója kiemelte, hogy 2021-ben lesz 120 éves az intézmény, addigra szeretnék a jelenleg pavilonos rendszerű, széttagoltan működő intézményt teljes egészében egy épülettömbbe integrálni. Ennek első lépése a sebészeti tömb, amelyet reményei szerint a 2014-2020-as ciklusban egy belgyógyászati típusú tömb is követ, ahol bőrgyógyászat, onkológia, hematológia lesz.

Korszerű gyógyítás

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 8,1 milliárd forintos infrastruktúrafejlesztés és hozzá kapcsolódó eszközbeszerzés indul el.

Az új, háromszintes és közel hatezer négyzetméteres épülettömbben lesz a központi műtőblokk, a központi intenzív osztály egy része, a szeptikus részleg és a központi sterilizáló. Ehhez kapcsolódóan a diagnosztika épületében helyezik el a haemodinamikai és az endoszkópos laboratóriumok, az intenzív osztály további egységeit és a központi gyógyszertárat, valamint a diagnosztikai tömb és az intenzív osztály közelébe költözik a neurológia.

A fejlesztés gép- és műszer beszerzést is tartalmaz: közel 230 beépített és mobil orvosi műszert szereznek be, köztük az új műtőblokk, az intenzív osztály, a radiológia és központi sterilizáló műszerparkja is megújul. Az informatikai rendszert is fejlesztik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik