Belföld

Horváth: megtorpedózta a Fidesz a meghallgatásomat

nav (nav, )
nav (nav, )

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának ellenőrző albizottsága hallgatta volna meg a NAV-botrány kirobbantóját. Horváth András úgy értesült, a fideszesek nem mennek el, úgyhogy határozatképtelen lesz a bizottság.

“Már a meghívókat ki is küldték, de ma reggel értesítettek, hogy a Fidesz megtorpedózta: a képviselői nem fognak elmenni a bizottsági ülésre, így az határozatképtelen lesz. Ez holnap fél egykor lett volna, de még nem tudtam beszélni a bizottság elnökével, hogy mi lesz, de megtorpedózta a Fidesz” – nyilatkozta a Hír24-nek az egykori adóellenőr. Kérdésünkre, hogy számított-e erre, Horváth úgy reagált: nem lep meg.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az eredeti napirend szerint a bizottság előbb meghatározta volna munkarendjét, majd az áfacsalások gyanújával összefüggésben vizsgálódott volna. Az ülésre meghívták Varga Mihály gazdasági minisztert és elődjét, Matolcsy György jegybankelnököt is.

Ez az ellenőrző albizottság eddig mindössze egy hatperces ülést tartott tavaly februárban. Idén júniusban elmaradt a héttagú – négy kormánypártiból és három ellenzékiből álló – testület ülése, mivel csak a jobbikos elnök jelent meg.

Horváth András nyilatkozatai miatt az LMP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ehhez azonban nem gyűlt össze a szükséges számú aláírás. Az MSZP javasolta az egykori adóellenőr gazdasági bizottsági meghallgatását, míg a Párbeszéd Magyarországért a költségvetési bizottságba indítványozta meghívni Horváth Andrást.

A magyar Snowden az ügyészségen is feljelentést tett az ügyben, amely a hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával feljelentéskiegészítést rendelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik